Virus ei ole aiheuttanut piikkiä elinkeinoyhtiöihin

Toimitusjohtajat Markus Pikka ja Sakari Varala Hämeenkyrön Yrityspalveluista ja Kylpyläkaupungista kehottavat yrittäjiä ottamaan yhteyttä, jottei kukaan jäisi huolineen yksin.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. Koronavirus aiheuttaa huolta yrittäjissä, mutta yhteydenotot paikallisiin elinkeinoyhtiöihin ovat olleet maltillisella tasolla.
– Viesti on kuitenkin selvä: mihin tässä joudutaan ja miten tästä päästään yli. Yksi asia on tieto, jota kyllä tulee joka tuutista, mutta konkreettiset toimet puuttuvat. Esimerkiksi yt-menettely. Yt-aikaa lyhennettiin, mutta epäselvää vielä on, miten se hoidetaan hallinnollisesti. Hämeenkyrön Yrityspalveluiden toimitusjohtaja Markus Pikka kertoo.

Kylypyläkaupunki Oy:n toimkitusjohtaja Sakari Varala viestittää samaa.
– Yhteydenottoja on tullut satunnaisesti. Ne ovat liittyneet pääosin lainoitukseen tai yksin yrittäjän asemaan. Etenkin heistä moni on valtavissa ongelmissa, koska tuloja ei ole. Aika paljon saa olla olkapäänä ja selvittää, mitä vaihtoehtoja heille on. Työttömyysturvaa on luvattu, mutta siihen liittyy vielä monia kysymyksiä, Varala kertoo.

Paikallisesti elinkeinoyhtiöt pystyvät tarjoamaan henkilökohtaista neuvontaa. Pikka kuitenkin muistuttaa, että jokaisella yrityksellä on erilainen tilanne.
– Ensin pitää löytää ydinongelma ja selvittää yrityksen kokonaiskuva ja taloudellinen tilanne. Tässä yrittäjäjärjestö on tärkein kumppanimme. Valmiita vastauksia meillä ei kuitenkaan ole.
– Kuunteleminen ja tiedon välittäminen on tärkein tapa auttaa. Asiat kuitenkin muuttuvat nopeasti. Välillä tuntuu, että asia on jo täysin eri, ennen kuin lauseen on kirjoittanut loppuun, Varala toteaa.

Yrittäjille Pikka ja Varala viestittävät, että nyt on tärkeintä, ettei kukaan yrittäjä jää huolineen yksin.
– Ottakaa huolien tullessa yhteyttä vaikka meihin tai tukipalveluihin. Se on ensimmäinen askel, Pikka kannustaa.
– Laitoimme juuri sosiaaliseen mediaan viestiä, että ottakaa meihin yhteyttä, jos on huolia. Paikallisilta ihmisiltä toivoisin, että käytetään paikallisten yritysten tarjoamia palveluita. Tilanne on nyt vaikea, mutta täältä noustaan. Joka tapauksessa, Varala valaa uskoa.

 

Tuukka Olli