Viileämpi sää tarkoitti vähemmän sinilevää – seudulla ei lainkaan

mannin uimaranta sinileväUimaan vaan, levää ei ole havaittu seudun rannoilla.

OIVASEUTU. Hellepäivien katoaminen merkitsee hyviä uutisia sinilevän kannalta. Viilentynyt sää ja alkuviikon tuulisuus nimittäin rauhoittivat sinilevätilannetta Pirkanmaalla selvästi.

Kuluneen viikon aikana lehden alueelta ei ole havaittu lainkaan sinilevää. Edellisellä viikolla levää oli havaittu hieman muutamilla uimarannoilla.

Koko Pirkanmaalla sinilevää on havaittu vain Pyhäjärvessä Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä, sekä Sastamalan Houhajärvellä.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Sastamalan Ylistenjärveltä, Vesilahden Suonojärven Ritalahdesta, Vanajaveden Kuhanselältä ja Makkaranselältä Toijalan satamasta, Lempäälän Mäyhäjärveltä sekä Juupajoen/Oriveden Ylimmäiseltä Savijärveltä.

Kaikissa havaintopaikoissa, virallisissa ja epävirallisissa, sinilevää on ollut vain vähän. Epäviralliset havainnot ovat käyttäjien verkkopalvelu Järviwikiin kirjaamia.

 

Tavallista vähemmän sinilevää

Sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla nyt selvästi keskimääräistä vähemmän. Vielä viime viikolla havaintoja oli ajankohdan keskiarvoon nähden runsaasti.

– Tilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa, kuten kulunut viikko osoitti, kertoo vesitalousasiantuntija Sami Moilanen Pirkanmaan ely-keskuksesta.

 

Nina Ylinen