Vauvojen määrä haastaa palvelut

Pääkirjoitus 19.11.2020

Uusia suomalaisia syntyy vuosi vuodelta vähemmän. Hämeenkyrön neuvolasta kantautuu kuitenkin iloisia uutisia, sillä tänä vuonna neuvolaan kannetaan viime vuotta enemmän vaippapeppuja. Määrä nousee yli kymmenellä vauvalla edellisvuoteen verrattuna. Ikaalisissa syntyvyyden suunta seuraa puolestaan valtakunnallista trendiä, eli vauvojen määrä vähenee entisestään. Pudotus vuodesta 2017 vuoteen 2019 on valtava, kun ikaalislaisten vauvojen määrä jäi viime vuonna alle puoleen parin vuoden takaisesta.

Kunnallisalan kehittämissäätiö tutki alkuvuodesta suomalaisten näkemyksiä siitä, miksi vauvojen määrä vähenee. Kantar TNS Oy:n toteuttaman tutkimuksen mukaan peräti 86 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että syntyvyyden lasku on seurausta ihmisten muuttuneista henkilökohtaisista toiveista ja valinnoista. Yli puolet vastanneista ei usko, että kyse olisi väliaikaisesta muutoksesta. Yli puolet suomalaisista (58%) myös epäilee, että isotkaan korotukset lapsiperheiden tukiin eivät lisäisi syntyvyyttä.

Syytä vauvahaaveiden vähenemiseen ei löydetä siitä, että Suomessa ei olisi hyvä kasvattaa lapsia. Peräti 70 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että tulevaisuudessa Suomi on yksi maailman parhaista maista lapsille ja lapsiperheille.

Maaseudun näkövinkkelistä on helppo sanoa, että täällä lapsia on hyvä kasvattaa. Jotta näin on myös tulevaisuudessa, lasten määrä kunnissa pitäisi saada pysymään kohtuullisella tasolla. Mikäli ikäluokat pienenevät, eteen tulee kipeitä päätöksiä esimerkiksi kouluverkon suhteen. Pienet ikäluokat haastavat myös monia lapsille ja nuorille tarjolla olevia palveluita, kuten harrastustarjontaa.

Vauvatalkoisiin kannustaminen tuskin auttaa mitään, joten katse on käännettävä muuttotavoitteisiin. Seudulla asuvat tyytyväiset lapsiperheet ovat paras keino houkutella uusiakin perheitä maaseudulle lapsiaan kasvattamaan. Myös koronaepidemian herättämää maaseutukaipuuta kannattaa pohtia – miten se saataisiin näkymään plussana meidän seutumme asukasmäärissä.

 

Katri Linnikko
päätoimittaja