Vastaus Pirkanmaan Jätehuollolle

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Tietääkseni Pirkanmaan jätehuolto Oy omistaa Tammervoima Oy:stä 49 prosenttia ja Tampereen Sähkölaitos Oy (eli Tampereen kaupunki) loput 51 prosenttia.

Voittoa tavoittelematon Pirkanmaan jätehuolto Oy teki voittoa 3,7 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Tampereen kaupunki omistaa 49,7 prosenttia Pirkanmaan jätehuolto Oy:n osakkeista. Muut kunnat, joita on 16, omistavat loput 50,3 prosenttia osakkeista omilla prosenteillaan.

Porttimaksu tuntuu noilla omistusprosenteilla ja tuotoilla lähinnä huvittavalta. Ymmärtääkseni voitto on se mitä jää viivan alle, kun tuotosta on menot vähennetty ja menoja ovat myös nuo kirjoituksessa mainitut muut erilaiset maksut.

Jo edellä mainituista prosenteista ja tuotoista huomaa, että rahat kerää Tampere ja muut saavat vain vähäisiä tuottoja.

Toimitusjohtaja Harri Kallio (UutisOiva 10.1.) puhuu 30 miljoonan euron taloudellisesta hyödystä vuosittain aluetalouteen. Miten tähän lukuun on päädytty?

Tiedottaminen loka- ja sakokaivojen tyhjennyksistä on varmaan tapahtunut hallintolain edellyttämällä tavalla.
Vaikka lain kirjainta on noudatettu, niin missä tiedotteessa tulee ilmi, että rakenteilla on monopoli? Me kuntalaiset olemme olleet siinä uskossa, että voimme käyttää myös paikallisten yrittäjien palveluita. Mutta UutisOivassa 20.9.2018 kävi ilmi jätehuoltosuunnittelija Jani Suoniemen kirjoituksesta, että jos ”kiinteistön omistaja ilmoittaa tilaavansa tyhjennykset jatkossa kuljetusyrittäjältä, jätehuoltolautakunta ilmoittaa asiasta valvontaviranomaiselle, jonka tehtävänä on ryhtyä tarvittaviin toimiin, jotta kuljetukset tilattaisiin Pirkanmaan jätehuollon kautta”. Melkoista uhkailua.

Näin kuntalaiset pakotetaan käyttämään Pirkanmaan jätehuollon palveluita.

Demokratiaan kuuluu valinnanvapaus, mutta nyt ei voi esimerkiksi hintoja vertailemalla valita itselleen mieluisin palvelun tuottaja.

Monopoliyhtiö määrittelee hintatasonsa ilman kilpailua, mikä nyt on näkynyt loka- ja sakokaivojen tyhjennysmaksuissa jopa tuplaantumisena.

 

HiMa

 

Lue myös:Lukijoilta: Vastaus nimimerkille HiMa (10.1.2019)

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803