”Vanhankaupungin” matkustajakoti herää henkiin

Tiina Koppanen avaa aamiaismajoitusta tarjoavan Villa Rauhasalon Hämeenkyrön kirkonkylällä ensi keväänä.

HÄMEENKYRÖ. 1920-luvulla rakennettu matkustajakoti Hämeenkyrön kirkonkylän vanhassa keskustassa tekee paluun majoituspaikaksi. Rauhasalon viisi vuotta sitten kunnalta ostanut Tiina Koppanen perustaa aamiaismajoitus- ja pitopalveluyrityksen tunnelmalliseen hirsirunkoiseen taloon, joka on myös hänen kotinsa.
– Majoitushuoneet sijaitsevat yläkerrassa, missä on myös toinen keittiö ja wc. Alakerran salia on tarkoitus vuokrata juhla- ja kokoontumistilaksi, Koppanen kertoo.
Makuuhuoneita on yläkerrassa portaikkoaulan ympärillä yhteensä neljä, joista kolmea Koppanen kaavailee vieraiden käyttöön.
Rauhasalo on ollut liki 90 vuoden olemassaolonsa aikana matkustajakodin lisäksi yksityisasuntona.
– Alakerran salissa on myös istuttu käräjiä nähtävästi ihan talon alkuajoista lähtien aina 1950-luvulle saakka, Koppanen kertoo.

Ennen Koppasen asettumista taloksi Rauhasalo oli kunnan sosiaalipalveluiden käytössä, kun se oli mielenterveyskuntoutujien asuntoina. Kun toiminta siirtyi Kotorinteen puolelle, kunta halusi kiinteistöstä eroon ja laittoi kiinteistön myyntiin viime vuosikymmenen lopulla.
– Olin etsiskellyt vanhaa puutaloa tai kyläkoulua jo jonkin aikaa ja bongasin tämän, mutta en hoksannut netti-ilmoituksesta talon sijaintia Hämeenkyrön kirkonkylän taajaman kyljessä. Myös myynti-ilmoituksessa ollut tieto rakennuksen korjaustarpeista hiukan hirvitti, Koppanen kertoo.
Naapurustossa ja kylällä moni nimittää vanhaa keskustaa rytökyläksi, mutta Koppanen sanoo, että tiivis talorykelmä Pappilanjoen suulla voisi olla Hämeenkyrön oma vanhakaupunki, jossa on säilynyt pala historiaa.

Koppasen työmatka kulki viime vuosikymmenen taitteessa Hämeenkyrön läpi.
– Aika monta kertaa olin ajanut tuosta päivittäin ohi, ennen kuin huomasin, että myynnissä ollut talo onkin tässä kylällä, kolmostien kainalossa, Koppanen sanoo.
Kun netistä ei enää löytynytkään myynti-ilmoitusta, Koppasen iski pienoinen paniikki: onko joku ostanut minun taloni?
– Soitin kuntaan ja kysyin, onko talo myyty. Onneksi ei ollut, Koppanen toteaa.
Viisi vuotta sitten talosta tehtiin kaupat ja Koppanen on teettänyt kiinteistössä muutamia remontteja, muun muassa uusinut lattioita. Ylläpitoa ja remontoitavaa talossa riittää varmasti jatkossakin, sillä neliöitä on kahdessa kerroksesa yhteensä yli 250. Talossa on alkuperäisen puulämmityksen lisäksi sähköpatterit, mutta mieluiten Koppanen lämmittää taloa puilla, joita yhdeksään tulisijaan meneekin melkoisesti.
– En yritäkään pitää koko talossa täyttä lämpöä kovilla pakkasilla, Koppanen sanoo.

Viime syksynä Koppanen haki rakennusvalvonnasta luvan rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi, mikä oli tarpeen aamiaismajoituksen ja juhlatilavuokrauksen aloittamiseksi.
– Yrityksen perustaminen etenee pikapuoliin, kun sain päätöksen starttirahan myöntämisestä. Tavoitteena on, että keväällä voisin majoittaa ensimmäiset vieraat, Koppanen sanoo.
Majoituskäyttöön tuleviin huoneisiin pitää rakentaa ja merkitä hätäpoistumistiet. Lisäksi taloon pitää laatia pelastussuunnitelma ja tuoda alkusammuttimia.
– Jouduin itse asiassa piirrättämään talosta piirustukset uudelleen käyttötarkoituksen muutoshakemusta varten, Koppanen kertoo.
Villa Rauhasalon aamiaismajoitus avaa ovensa vieraille keväällä.

Sakari Ilomäki