Valtuusto keskusteli lukiosta kiivaasti: näin valtuutetut äänestivät

Ikaalisten valtuustokokous lukion siirtämisestä kuvattiin myös videolle. Kuvassa etualalla valtuutetuista Anne Mäkelä, Hanna Saraketo ja Timo Tuomisto.

IKAALINEN. Ikaalisten kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana, että lukiokoulutuksen järjestämislupa siirretään Sasky koulutuskuntayhtymälle.

Siirron ehtona on, että Sasky rakentaa Ikaalisiin käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen kampuksen keskelle rakentuvaan uudisrakennuksen kolmanteen kerrokseen tilat lukio-opetukselle. Järjestämislupa siirtyy siinä tapauksessa, että Sasky hakee ja saa luvan lukio-opetuksen järjestämiseen Ikaalisissa opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Opetuksen järjestämisluvan siirto tapahtuisi vuoden 2020 alussa. Opetuksen järjestämisestä ja henkilöstön asemasta siirron toteutuessa sovitaan erillisillä kaupungin ja Saskyn välisillä sopimuksilla, joiden luonnokset valtuusto hyväksyi.

Sopimusluonnoksen mukaan kaupunki maksaa enintään 310 000 euroa lukiotilojen toteuttamisesta peruspääomakorotuksena kuntayhtymälle.

Lisäksi luonnoksessa on sovittu koulutuksen rahoituksesta. Kuntayhtymä maksaa lukiokoulutuksesta valtionapuun oikeuttavan yksikkörahoituksen, ja kaupunki maksaa sen ylittävät kustannukset.

 

Päätös syntyi äänin 19–8, näin äänestettiin

Valtuustossa päätöstä edelsi neljä erillistä äänestystä ja pitkä, välillä kiihkeäkin keskustelu.

Lopullinen päätös syntyi äänin 19–8. Siinä vastakkain oli kaupunginhallituksen esitys koulutuksen järjestämisluvan siirtämisestä Saskylle ja kokoomuksen Esa Talosen esitys lukion opetuksen järjestämisen säilymisestä nykyisellään.

Voittaneen esityksen kannalla olivat kaikki keskustan valtuutetut Jaakko Alarotu, Hanna Mattila, Mika Hirvijoki, Esko Iso-Oja, Ilmo Kalli, Anne Mäkelä ja Aimo Salo sekä kaikki sosialidemokraattien valtuutetut Johanna Hiiri, Jani Kivelä, Pia Laakso, Reijo Leppänen, Antero Kolu ja Tapio Tienari. Saskyyn siirron kannalla olivat myös perussuomalaisten Susanna Hakala, Ari Heiska, Aimo Jyräkoski ja Terhi Nurmi sekä vasemmistoliiton Jukka Mattila ja kristillisdemokraattien Johanna Ylihaveri.

Ikaalisten lukio-opetuksen säilymistä nykyisenlaisena kannattivat kokoomuksen kaikki valtuutetut Mika Kyrönviita, Kimmo Mattila, Hanna Saraketo, Esa Talonen ja Timo Tuomisto. Tällä kannalla olivat myös perussuomalaisten Ville Kartaslammi ja Mika Rintamäki sekä vihreiden Mikko Nisukangas.

Kaupunginjohtaja Kari Tolonen kertoi, että alkujaan hän oli vastaan lukio-opetuksen siirtämistä Saskyn alaisuuteen, mutta tosiasioiden edessä hän ei lähtenyt muuttamaan kaupunginhallituksessa päätösehdotustaan. Vain hetki ennen valtuustoa kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle Sasky-siirtoa.
– Jos Saskyyn mennään, se on strateginen päätös, ei taloudellinen. Taloudellisesti emme tällä päätöksellä voita mitään, Tolonen evästi.

 

Uudet puhtaat tilat vai liian kiire, liian kalliilla?

Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Anne Mäkelä korosti, että ratkaisulla turvataan Ikaalisten lukion jatkuvuus ja sen hyvän opetuksen säilyminen ja kehittyminen.
– Saskyn avulla meillä on mahdollisuus saada paremmin opiskelijoita ulkopaikkakunniltakin, Mäkelä sanoi.

Hän torppasi myös väitteet siitä, että Sasky lopettaisi siirron myötä lukion Ikaalisissa samantien.
– Kaupungin ja Saskyn välinen sopimus edellyttää, että lukio jatkaa Ikaalisissa niin kauan kun Ikaalinen maksaa valtionosuuksien jälkeen lukiosta aiheutuvat ylimääräiset kulut. Jos lukioon tehdään iso remontti, se nostaa kaupungin lainamäärän asukasta kohden jopa 5 000 euroon.

Silloin Ikaalinen alkaa täyttää kriisikunnan perusteet. Opetus Saskyn alaisuudessa alkaisi syksyllä 2020, joten tässä jää hyvin aikaa valmistautua huolella opetuksen ja tilojen suunnitteluun, Mäkelä totesi.

Sdp:n Tapio Tienari muistutti, että kaikilla valtuutetuilla on pääasiana turvata Ikaalisten lukio, mutta siihen on kaksi erilaista näkökulmaa.
– Saskylla on leveämmät hartiat lukion ylläpitämisen kuin kaupungilla, Tienari sanoi.

Hänen mukaansa tilanne ei ole tullut yllätyksenä.
– Lukion tulevaisuudesta neuvotteluja on käyty jo vuosia sitten, mutta ratkaisua ei tällöin löytynyt. Nyt ollaan tilanteessa, jossa se on tehtävä. On Ikaalisten valitseman strategian mukaista tehdä asiassa yhteistyötä Saskyn kanssa. Vaikka valmistelu on tehty nyt kiireellä, se on ollut kuitenkin perusteellista ja siihen on saatu laajasti asiantuntijalausuntoja, Tienari totesi.

Perussuomalaisten Terhi Nurmen mukaan lukion remonttiin ei miljoona euroa riitä.
– En lähtisi tekemään näin suurta riskiremonttia, joka vaatii myös väistötilat. Nyt tarjolla on puhtaat uudet tilat 310 000 eurolla, Nurmi sanoi.

Kokoomuksen Esa Talosen puheenvuoro perustui pitkälle hänen omiin kokemuksiinsa opiskelusta Ikaalisten yhteiskoulun lukiossa.
– Ikaalisten maineikas ja perinteinen lukio valoi pohjan arvostukselleni kotiseutua kohtaan.
– Ikaalisten lukion kehittymiselle Saskyn alaisuudessa on hyviä perusteita, mutta valitettavasti asiat ovat menneet solmuun Saskyn painostuksen alla aikataulukiireellä. Lukion siirto Saskyn alaisuuteen on kallista ja se sisältää samat taloudelliset riskit kuin lukion pitäminen kaupungilla, Talonen sanoi.

Kokoomuksen kantana hän esitti asian valmistelun jatkamista, mutta päätöksenteon jättämistä tässä vaiheessa pöydälle.
– Palataan asiaan esimerkiksi ensi vuoden toukokuussa. Tällöin valmistelu on jo niin pitkällä, että päätös voidaan tehdä kestävältä pohjalta, Talonen esitti.

Kristillisdemokraattien Johanna Ylihaveri kertoi kuunnelleensa huolella molempien osapuolten näkemyksiä asiasta.
– Uskon, että Saskyn puolelta ollaan valmiita tekemään kaikki yhteistyön puolesta. Ikaalisten lukiossa annetaan hyvää opetusta. Miten se voisi muuttua, jos opetuspaikka muuttuu, Ylihaveri kyseli.
– Olisi tyhmää remontoida lukiota jälleen, jo useiden remonttien jälkeen. Fakta on se, että valtionosuudet tulevat tippumaan ja todennäköisesti lukioverkkoon tullaan tekemään muutoksia, Ylihaveri sanoi.

Vasemmistoliiton Jukka Mattilan mukaan päätös lukiokoulutuksen siirrosta Saskylle turvaa lukion säilymisen Ikaalisissa.
– Perinteitä toki pitää kunnioittaa, mutta myös tehdä uudistuksia, Mattila totesi.

 

Kaksi vastaesitystä

Yleiskeskustelun jälkeen valtuusto äänesti asian käsittelystä. Äänin 19-8 asia päätettiin käsitellä kokouksessa.

Keskustelun jatkuessa Talonen teki kaksi vastaesitystä kaupunginhallituksen esitykselle.

Talonen esitti, että Ikaalisten yhteiskoulun lukion toiminta säilyy nykyisellään ja toisena esityksenä, että Iukion toiminta siirretään Saskylle, muttei sen järjestämislupaa.

Kokoomuksen Mika Kyrönviita kertoi, että sopimusluonnokset valtuusto sai vain muutamaa päivää ennen kokousta ja tarkennetut sopimusluonnokset vasta kokouksessa.
– Kaupungin ainoaksi neuvotteluvaltiksi jää järjestämislupa. Tilakulut ovat vielä epäselviä. Jos kaupunginhallituksen esitys hyväksytään, ulkoistamme lukiokoulutuksen. Toisaalta soten tullessa kaupungilla olisi itsellään mahdollisuus keskittyä enemmän sivistyspuolen kehittämiseen, Kyrönviita sanoi.

 

Valtaosa äänesti tyhjää

Perussuomalaisten Ville Kartaslammi ihmetteli miksi Ikaalisten pitäisi maksaa lukiolle aiheutuvat ylimääräiset kustannukset.
– Miksei Sasky maksa niitä? Tällaisessa tilanteessa Sasky on voittaja, Kartaslammi sanoi.

Muutoinkin Kartaslammi pitää valmisteltua sopimusta huonona diilinä. Kartaslammi teki esityksen, että lukio säilyy nykyisellä paikallaan, sen opetuksen järjestämislupa on edelleen kaupungilla ja lukiotilat remontoidaan.

Äänestyksessä vastakkain oli Talosen esitys lukion siirrosta Saskylle, muttei sen järjestämisluvan siirrosta kuntayhtymälle sekä Kartaslammin esitys. Äänestyksessä valtaosa valtuutetuista äänesti tyhjää, Talosen kannalla oli viisi ja Kartaslammin kannalla kolme.

Seuraavassa äänestyksessä vastakkain oli Talosen kaksi omaa esitystä. Tyhjiä ääniä annettiin 19. Loput äänet menivät tasan 4–4. Valtuuston kokous keskeytettiin, ja neuvoa tilanteeseen haettiin kuntalaista. Sen mukaan tasatilanteessa valtuuston puheenjohtajan ääni ratkaisee.

Äänestyksessä aiemmin tyhjää äänestäneen puheenjohtaja Reijo Leppäsen vaaka kallistui Talosen esitykselle lukio-opetuksen säilyttämisistä nykyisenlaisena.

Moninaisen äänestysruletin jälkeen lopullisessa äänestyksessä valtuutettujen kannat tulivat lukuioasiasta selkeästi näkyviin.

Kartaslammi ja Mattila jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

 


Terhi Palonen