Valmentaja on tyytyväinen Pärmäkosken kesäharjoitteluun: ”Suunta on nousujohteinen”

krista pärmäkoski mitä kuuluuKrista Pärmäkoski rullahiihtämässä Alpeilla. Arkistokuva.

IKAALINEN. Ikaalisten Urheilijoiden ja Suomen tähtihiihtäjällä Krista Pärmäkosken harjoitteluohjelmassa on seuraavaksi kesän toinen korkean paikan leiri.

Jo heinäkuulla hiihtäjä oli valmentajansa Matti Haaviston kanssa kaksi viikkoa Italian Alpeilla jo tutuksi tulleessa Seiser Almissa, missä he asuivat 1 800 metrin korkeudella.
– Leirin pääpaino oli aerobisessa, pitkäkestoisessa harjoittelussa. Toki muutama tehokkaampi harjoituskin tehtiin lähinnä sauvarinteessä ja rullahiihtäen.

Seiser Almin leirillä parivaljakko hyödynsi myös loistavia vaellusmaastoja. He rullahiihtivät muun muassa Castelroton nousua, joka on tuttu Italian ympäriajosta vuosilta 2006 ja 2016. Nousuun voi saada mittaa 15 kilometriä ja korkeuseroa yli 1 000 metriä.
– Rullasuksilla hiihdimme sekä pitkään nousuun että helpompaa tasaista korkealla, toteaa valmentaja tyytyväisenä, sillä leiri onnistui.
– Leiri Seiser Almissa onnistui erittäin hyvin, ja kaikki suunnitelmissa olleet harjoitukset pystyttiin tekemään. Kesän omat kenttätestitkin ovat näyttäneet hyviltä ja ovat osoittaneet, että eteenpäin on menty. Kehitystä on siis tapahtunut, ja suunta on nousujohteinen.

Heinäkuisen Italian-leirin jälkeen Krista Pärmäkoski otti viikon verran kevyemmin kotimaan helteissä ja osallistui sen jälkeen Norjassa Blink-festivaaleille. Ohjelmassa oli rullahiihtokisoja, tunnetuimpana 7,5 kilometrin ylämäkihiihto Lysebotn Opp, josta hiihtäjä haki kovaa kilpailua ja myös kovaa harjoitusta.

Seitsemäs sija noudatti tutuksi tullutta sarjaa. Krista Pärmäkosken sijoitukset ylämäkikisassa ovat vaihdelleet osanottajista ja määrästä riippuen sijojen 5 ja 11 välillä.
– Suomen helteet vähän sekoittivat palautumista. Tärkeintä oli saada kovat kisat ja nopeatempoista hiihtoa korkean paikan leirin jälkeen, Krista Pärmäkoski toteaa.
– Nämä ovat mukavia välipaloja kesäharjoitteluun. Kansainvälisissä kesäkilpailuissa pystyy vertaaman oma kuntoaan edellisiin vuosiin ja samalla näkemään, missä mennään, kun verrokkina on maailman muita parhaita hiihtäjiä, valmentaja luonnehtii.

 

Piinaluolassa Pärmäkoski laitetaan koville

Seuraavaksi Krista Pärmäkoski suuntaa Sveitsiin. Toisella korkean paikan leirillä Pontresinassa St. Moritzin kupeessa noustaan 1 800 metriin.

Elokuulla hän aikoo osallistua SM-rullahiihtokisaan Vuokatissa. Elo-syyskuun vaihteessa matka jatkuu Ranskan Annecyyn kansainväliseen rullahiihtokilpailuun ja edelleen muutaman päivän leirille Ranskan Rhone Alpesissa.

Suorituskyvyn kehitys on ollut tiiviissä seurannassa läpi kesän.

Hiihtäjän kalenteriin ovat tänä kesänä tulleet radalla juostavat 3 000 metrin testijuoksut ja rullahiihtomatolla tehtävät tasatyöntö- ja vuorohiihtotestit.

Juoksutestiä hän juoksee maksimaalisella teholla. Rullahiihtotestit tehdään tietyillä vauhdeilla ja nousukulmilla, ja samalla seurataan maitohappojen muodostumista.

Pärmäkosken ”Paincaveksi” nimeämässä uudessa treeniluolassa hän saa laadukkaat sisäharjoittelumahdollisuudet, joiden avulla harjoittelua voidaan analysoida ja seurata entistä paremmin.
– Luola tulee varmasti käyttöön syksyn huonoilla keleillä, kun muun muassa asfalteilla olevat märät lehdet estävät tehollisesti kovat rullahiihtoharjoitukset ulkona.

Paincaven voi suomentaa kipu-, tuska- tai piinaluolaksi. Se sisältää rullahiihtomaton, pienkuntosalin toiminnallisiin voimaharjoituksiin ja tilaa myös rentoutumiseen ja varastointiin

 

Päivi Seppälä