Vain joka neljäs äänestää?

pääkirjoitus uutisoiva päätoimittaja päätoimittajalta

 

 

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tiistaina. Varsinaiseen vaalipäivään on vielä runsas viikko aikaa, joten omaa ehdokasta ehtii vielä pohdiskella.

Viime vaaleissa hämeenkyröläisistä äänioikeutetuista uurnalla kävi 26,9 prosenttia. Luku on melko vaatimaton, vaikka nousua edellisvaaleihin tuli peräti seitsemän prosenttiyksikköä. Viime vaalien aikaan keskustelu Kyröskosken seurakuntatalosta ja yleensäkin Kyröskosken palveluista kävi hehkuvana. Vaaleissa oman ehdokaslistansa koonnut Kyröskosken palveluiden puolesta –ryhmä saikin silloin valittuun kirkkovaltuustoon läpi peräti kahdeksan ehdokastaan. Se oli yli kolmannes jaossa olleista paikoista. Näissä vaaleissa ryhmää ei ole, joten valtuuston voimasuhteet ovat menossa täysin uuteen jakoon.

Ikaalisissa äänestysaktiivisuus (24,3) oli viime vaaleissa samaa luokkaa Hämeenkyrön kanssa, vaikka mitään isoa kysymystä ei silloisissa vaaleissa ollutkaan keskustelussa.

Seurakuntien tulevaisuutta viitoittaa kiristyvä talous. Vaikka liitosneuvottelut on sekä Hämeenkyrössä että Ikaalisissa tältä erää kuopattu, päätös ei välttämättä ole lopullinen, koska säästöjä on jostain saatava. Suurennuslasin alle on lähitulevaisuudessa jälleen kerran asetettava sekä seurakunnan tilaratkaisut että toiminnan järjestäminen.

Seurakunnat ovat siis isojen ratkaisujen edessä. On harmi, jos vain joka neljäs haluaa näissäkin vaaleissa vaikuttaa seurakunnan tulevaisuuteen.

 

 

Katri Linnikko

8.11.2018

 

 

Lue myös: Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi – katso äänestyspaikat! (6.11.2018)