Vaiettu mielenterveys

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Oletko koskaan ajatellut, että sillä kaverilla, joka ei syö koulussa ja liikkuu aivan liian paljon vapaa-ajalla, voi olla ongelmia mielenterveytensä kanssa? Ehkä et. Tai jos olet, pistit sen varmaan laihdutuskuurin piikkiin. Mielenterveys on asia, jota ei pitäisi lakaista nurkkaan, koska niin moni kärsii sen kanssa.

Kun sanon, että moni kamppailee jonkun mielenterveysongelman kanssa tarkoitan sitä. Tilastot näyttävät, että noin puolet aikuisten työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Ne kertovat myös, että joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä, mutta silti näistä asioista ei puhuta koulussa tai vanhempien kanssa.

Mielenterveydestä ei ole puhuttu kertaakaan koko peruskouluaikanani, vaikka 50 prosenttia kaikista mielenterveyshäiriöistä alkaa ennen 14. ikävuotta. Puhuminen voisi ehkäistä sairastumisia sekä saada nuorille tunteen, että he eivät ole yksin. Tiedän monen olevan häpeissään, jos heillä on ongelmia mielenterveyden kanssa, mutta uskon, että suurin osa ihmisistä ymmärtää ja voi jopa samaistua tilanteeseen, jossa toinen on.

Asioita ei voi muuttaa silmänräpäyksessä, mutta hiljaa hyvä tulee. Vanhemmat voisivat joskus uhrata hetken ja kysyä lapseltaan, kuinka hänellä oikeasti menee. Koulussa myös opettajat voisivat kiinnittää nuorien käytökseen enemmän huomiota, ja liittää mielenterveyden aiheeksi erinäisiin projekteihin. Mielenterveyden voisi liittää myös aiheena aamunavauksiin. On myös huolestuttavaa, että terveystarkastuksissa ei ole koskaan kysytty oppilaiden mielenterveydestä.

Jokainen meistä on kokenut tai tulee tulevaisuudessa kokemaan mielenterveysongelmia, ja siitä pitäisi pystyä puhumaan avoimesti. Suomessa se on vaiettu asia, minkä takia meidän yhteiskuntaamme pitäisi muuttaa. Muutos ei tapahdu tänään, eikä varmastikaan huomenna, mutta toivon, että omat lapseni tulevat elämään yhteiskunnassa, jossa heidän ei tarvitse hävetä asioita, joihin he eivät voi vaikuttaa.

Ella-Sofia Lindeman

 

Lähetä mielipidekirjoituksesi osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi

Kirjoituksen enimmäispituus 2 500 merkkiä. Muista laittaa mukaan nimesi ja yhteystietosi.