Vaalit lähestyvät

Eduskuntavaaleihin on vielä aikaa reilu puoli vuotta, mutta puolueiden julkinen nokittelu käy jo kuumana. Mediat suoltavat viikoittain puolueiden kannatusprosentteja. Toiselle se näyttää ylämäkeä, toiselle alamäkeä. Tilanne voi olla kuitenkin huhtikuussa jo aivan toisenlainen.

Poliittista keskustelua jyllää nyt erityisesti irtisanomissuoja.

Valitettavasti sote-uudistus ei tunnu enää herättävän suuriakaan intohimoja. Josko näistä vaaleista tuleekin ilmastovaalit?

Jokainen puolue haluaa olla juuri se ilmastopuolue, joka pelastaa Suomen ja vähän muitakin.

Eduskuntavaaleissa ei ole kuitenkaan kyse yhdentekevistä asioista. Eduskunnan tärkein tehtävä on säätää lait, joiden mukaan yhteiskunta toimii. Se on kansakuntamme kirstun vartija ja jakaja. Hyvä on muistaa myös, että eduskunta päättää myös siitä, mitä mieltä Suomen valtio on monista Euroopan unionin asioista.

Kansan pitäisi tutkia ehdolla olevien edustajien tekoja tarkalla seulalla.

Harmi vain, että kansan poliittinen muisti on tunnetusti kanamaisen heikko. Neljä vuotta menee taas nopeasti. Eduskunnan poissaolokuninkaalliset ja tuppisuut, valtion luottokortilla taksilla suhaavat ja oudoissa vuokrasuhteissa elävät kansanedustajat pörhältävät eduskunnassa tulevallakin kaudella.

Tai sitten ei, jos saavat äänestäjiltä potkun persuksilleen.

 

Terhi Palonen