Uudet ideat tukevat harrastamista

Pääkirjoitus 23.5.2019

 

Ikaalisten Urheilijat ja hämeenkyröläisseura Parkunmäen Apassit perustivat täksi kesäksi yhteisen jalkapallojoukkueen 12-vuotiaille pojille.

Harvinaiseksi joukkueen tekee se, että molemmissa seuroissa olisi vielä tuossa ikäluokassa riittänyt pelaajia omaankiin joukkueeseen, mutta seuroissa haluttiin katsoa pidemmälle. Naapuriseurojen yhdistelmäjoukkueita on toki nähty ennenkin, mutta yleensä voimat on yhdistetty vasta pakon edessä.

Uudella joukkueella voidaan päästä pureutumaan pienten paikkakuntien seurajoukkueiden perusongelmaan.

Nuorimmilla ikäluokilla joukkueiden kokoaminen on yleensä helppoa, mutta ongelmat tulevat vastaan lasten kasvaessa ja osan pelaajista ripustaessa nappikset, räpsät tai hokkarit naulaan.

Lisäksi joka ikäluokassa on aina vähintään joku pelaaja, joka on innokkaampi ja lahjakkaampi kuin muut, joten vuosien karttuessa tällaiset pelaajat siirtyvät etenemismahdollisuuksien myötä isompiin seuroihin. Vähitellen jäljelle jää kohtalaisen kokoinen joukko jo useamman vuoden lajia harrastaneita pelaajia, mutta kilpailukykyistä ja riittävän laajaa pelaajarinkiä sarjakautta varten on haastava saada kasaan.

Hämeenkyrössä Räpsä on luonut mallia, jossa pelaajilla on mahdollisuus kulkea erilaisia pelaajapolkuja joko harrastaen liikunnan ilosta tai rahkeiden riittäessä myös ihan lajin huipulle saakka. Räpsän yhteistyössä ovat olleet mukana Manse PP ja Ruoveden Pirkat.

Apassien ja IkU:n malli on sikäli erilainen avaus, että kyse on naapuriseuroista, joiden kotikenttien välillä on eroa vain viitisentoista kilometriä. On hienoa, että nuorten harrastamiselle mietitään uusiakin malleja, jotta lajikirjo saataisiin seudullamme säilymään mahdollisimman kattavana, vaikka ikäluokkien koko pienenee.

On nimittäin tärkeää muistaa, että joukkueharrastus on yksi hyvistä mahdollisuuksista saada nuoret pysymään liikunnan parissa myös silloin, kun teini-ikä myllertää ja monet muutkin ajanvietteet alkavat kiinnostaa.

Nuorena aloitettu harrastus on myös hyvä kanava liikunnalliseen elämäntapaan, sillä kipinä lajiin voi kantaa aikuisenakin, vaikka kilpailulliset tavoitteet eivät olisikaan niin korkealla.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja

 

Lue myös: Apassit ja Iku löivät hynttyyt yhteen 12-vuotiaissa (23.5.2019)