Uudella johtajalla on juuret Jämijärvellä

markus ojakoski jämijärvi kunnanjohtaja kuka on jämijärven kunnanjohtaja

JÄMIJÄRVI. Jämijärven uudella kunnanjohtajalla Markus Ojakoskella on juuret tulevassa kotikunnassaan.
– Isäni isä on kotoisin Jämijärveltä. Lapsena vierailin usein isosedän luona Jämijärvellä, Ojakoski kertoo.

44-vuotiaalla Ojakoskella on työuraa sekä kunnalliselta että poliittiselta sektorilta. Hän johti muun muassa Kokemäen kaupunkia vuosina 2011–2014. Sen jälkeen hän toimi Keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerinä kaksi vuotta.

Tällä hetkellä Ojakoski on toimitusjohtajana RP People Oy:ssä. Yritys keskittyy julkisen sektorin, järjestöjen ja yritysten rekrytointiin.

 

Jämijärven uusi kunnanjohtaja tunnustaa haasteet

Mikä sai miehen hakeutumaan pienen ja vähävaraisen Jämijärven johtoon?
– Minulle tärkeää kuntajohtamisessa on se, että luottamushenkilöyhteistyö toimii ja pidän edellytyksiä siihen hyvinä Jämijärvellä. Pidän työstä, mikä liittyy päätöksenteon valmisteluun. Työn sisältöön ei paljoakaan vaikuta se, minkä kokoinen kunta on.

Yhtenä isona erona Ojakoski pitää kuitenkin sitä, että Jämijärvellä kuntajohtajan rooliin kuuluu esimerkiksi Kokemäkeä laajemmin sote-palvelujen ostaminen ja valvominen.

Jämijärven kunnan keskeisenä haasteena Ojakoski pitääkin sosiaali- ja terveystoimen rahoittamista.
– Tässä työssä riittää haastetta. Harvoin kuntajohtamisessa pääsee välttämään taloudelliset haasteet. Onneksi palveluntuottaja PoSan toiminta vaikuttaa monella tapaa mallikelpoiselta.

 

Arvot tuntuvat läheisiltä

Kunnan vahvuutena Ojakoski pitää sitä, että kunnan koko huomioon ottaen sillä on tuotantorakenteellista monipuolisuutta.
– Edellytyksiä on matkailun, yritystoiminnan ja maataloustuotannon kasvuun ja monipuolistumiseen. Hyvän perustan tälle antaa miellyttävä asuinympäristö.
– Pidän Jämijärven kunnan itselleen asettamista arvoista, kuten luovuuden, yrittäjyyden, joustavuuden ja itsensä arvostamisen korostamisesta.

Jämi on yksi kulmakivi Jämijärvellä. Millaiseksi näet sen mahdollisuudet kehittyä?
– Jämi ei ole yhden houkutuksen varassa, ja se on iso etu. Samalla se ei ole yhden alueen varassa, koska siellä käydään niin Satakunnasta kuin Pirkanmaalta. Se ei ole vapaa-ajan kohteeksi erityisen kaukana, mutta silti riittävän etäällä vaikkapa Tampereelta. Mahdollisuudet ovat todella suuret.

Poliittista taustaansa Ojakoski ei näe esteeksi tulevalle työlleen, vaan päinvastoin.
– Olen ollut poliittisena toimihenkilönä useammassa roolissa. Kuntajohtajan työn ytimenä on päätösten valmistelu, josta myös poliittisen toimihenkilön tehtävissäni on ollut kysymys. En koe, että olisin toiminut kuntajohtajana puolueellisesti aiemmin enkä jatkossakaan.

Ojakoski kertoo pystyvänsä siirtymään nykyisestä työstään nopeasti uuteen tehtävään Jämijärven johtoon.
– Asioita on jo kovasti odottamassa, hän huomauttaa.

Vapaa-aikanaan Ojakoski kokkailee, retkeilee ja musisoi.
– Harrastan filosofiaa, historiaa ja liikuntaa epäsäännöllisesti. Tampereen yliopistossa pääaineeni oli filosofia ja Salfordin yliopistossa poliittinen historia.
– Perhe on minulle tärkeä ja se muuttaa mukanani Jämijärvelle.
– Olen, tai ainakin haluan olla, kuten Jämijärvikin, aito, lennokas ja kanssaihmisiä arvostava.

 

Terhi Palonen

 

Lue myös: Ojakoski äänestettiin Jämijärven kunnanjohtajaksi (6.8.2019)