Unohtuivatko lieteasiat?

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Ei se mitään, kerron siitä silti uusimmat!

Alueellinen jätehuoltolautakunta piti kokouksen 9. lokakuuta. Siinä käsiteltiin tärkeitä asioita kuten ensin vuoden jätetaksojen sekä lietekuljetuksien hintojen korotukset. Lisäksi käsiteltiin jätehuoltolautakunnan pyyntö ely-keskukselle, jotta nämä aloittaisivat poliisitutkimuksen kymmenestä lietekuljettajasta. Tekevät kuulemma jätehuollon vastaisia lietekuljetuksia.

Todisteeksi oli pyydetty jätevedenpuhdistamoilta kuukausiraportteja välillä 1. tammikuuta ja 31. elokuuta 2019 väliseltä ajalta.

Mutta näissä salaiseksi luokitelluissa ”todisteissa” on kaikki kyseisten yrityksien kuljettamat lietteet eli siis myös esimerkiksi Nokialta tulevat sekä yrityksiltä, kaupoilta, teollisuudelta, seurakunnilta ja sosiaali- ja terveydenhuollolta tulevat lietteet sekä julkisoikeudellisilta yhteisöiltä tulevat lietteet, jotka kaikki ovat täysin laillisia. Yksi henkilö oli yli muiden ja vaati, että näistä todisteista pitää luopua tai poistaa niistä ne lailliset kuljetukset ja vasta sitten käyttää niitä todisteina. Mutta asia ei saanut kannatusta. No, ei tietysti kun ”tahtipuikkoa” heiluttaa Tampere eli lautakunta, johon kuuluu seitsemän henkilöä Tampereelta ja muilta kunnilta viisi henkilöä. Paikalla oli yhdeksän päätösvaltaista henkilöä.

Jätehuoltolautakunta on lähettänyt ely-keskukselle 15. lokakuuta pyynnön poliisitutkimuksesta asiassa.

Täytyy muistaa, että koko lietesotku perustuu virheellisiin laskelmiin, jossa lietemäärät ovat noin kaksinkertaiset todellisuuteen verrattuna. Tätä asiaa ei ole jätehuoltolautakunnalla halua korjata!

Koko ajan on asiaa perusteltu ja perustellaan näillä väärillä tiedoilla. Toivottavasti ely-keskus osaa toimia tässä oikein ja antaa poliisin tehdä muuta, tärkeämpää työtä.

Viittaan myös UutisOivassa 17. lokakuuta olleeseen kirjoitukseen ”Lietemonopoli ei toimi” ja olen suorastaan kateellinen Nokialle, kun he olivat aikanaan niin järkeviä eivätkä lähteneet mukaan tähän monopoliin. Vastauksena kysymykseen, että mitä tehdään, jos puhdistamo menee rikki voin vastata, että silloin ajetaan yötäpäivää lieteautoilla Tampereen puhdistamolle. Siihen kelpaavat myös yksityiset lietteen kuljettajat. Näin tapahtui Hämeenkyrössä kesällä 2019.

Onneksi näitä yksityisiä lieteyrityksiä vielä on olemassa, vaikka niitä yritetään kaikin tavoin alas ajaa.

Suomessa ollaan muuttamassa jätelakia EU:n jätedirektiivin mukaiseksi vuoden 2020 aikana.

Siinä lietteet (eli sako- ja lokakaivolietteet) kuuluvatkin vesihuollon piiriin eivätkä siten enää alueellisen jätehuoltoviranomaisen toimivaltaan. Sittenkö demokratia saadaan vihdoin takaisin? Pieni epäilys on asiasta, että jätehuoltolautakunta yrittää sen kaikin tavoin kiertää.

Taitaa olla vain tarkoituksena kerätä kaikki rahat, jotka asian ympäriltä saadaan kerättyä sekä pitää monopoli pystyssä.

Ahneus on se, joka tämän maailman tuhoaa.

 

 

Markku Hietikko

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.