Ultraäänitutkimuksesta ei saa periä lisämaksua

Perusturvalautakunta päätti poistaa ultraäänitutkimuksesta aiemmin perityn poliklinikkamaksun.

OIVASEUTU. Terveyskeskuksen lähetteellä tehtävästä erikoislääkärin tekemästä ultraäänitutkimuksesta ei saa periä asiakkaalta erillistä maksua.

Näin toteaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvontapäätöksessään, joka koskee Parkanon terveyskeskuksen tehtäviä hoitavaa Kolmostien Terveys Oy:tä. Asiasta uutisoi Ylä-Satakunta (20.7.), joka kertoi Parkanon luopuneen erillisestä maksusta, mutta valvontapäätös näyttää vaikuttavan muuallakin.

Ikaalisissa maksu on peritty vain niistä tutkimuksista, jotka tehdään yksityislääkärin lähetteellä.

Erillistä maksua myös omien lääkärien määräämistä tutkimuksista on peritty Hämeenkyrön ja Ylöjärven terveyskeskuksissa sekä Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymässä (PoSa), joka hoitaa Jämijärven terveyspalvelut.

Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä maksusta on luovuttu ainakin toistaiseksi.

Hämeenkyrön terveyskeskuksen ylilääkäri Tuomas Parmanen kertoo tehneensä 27. heinäkuuta päätöksen asiakasmaksusta luopumisesta saatuaan tietoon avin Parkanolle osoittaman päätöksen.
– Asia viedään vielä perusturvalautakunnalle, Parmanen toteaa.
– Valvova viranomainen katsoo, että maksun perimiseen ole perustetta, joten toistaiseksi maksua ei peritä.

Parmanen toteaa, että erillistä maksua erikoislääkärin tekemistä ultraäänitutkimuksista on peritty useissa terveyskeskuksissa.
– Ratkaisun perusteluissa maksun periminen kuitenkin todetaan virheelliseksi käytännöksi.

PoSa:lla on osa-aikaista radiologin virkaa hoitava erikoislääkäri, jonka tekemistä ultraäänitutkimuksista peritään erikoislääkärin vastaanottomaksu 41,70 euroa. Johtavaa ylilääkäriä loman aikana sijaistava Marika Viljakainen pahoittelee, ettei osaa kertoa tarkemmin maksun perimisen perusteista.

 

Avohoidon maksuun sisältyy myös kuvantaminen

Erikoislääkärin tekemiä ultraäänitutkimuksia tehtiin Hämeenkyrössä viime vuonna 830 kappaletta, joista yli 90 prosenttia oli Parmasen arvion mukaan omien terveyskeskuslääkärien lähetteellä tehtyjä.

Lisäksi ultraäänitutkimuksia tehdään äitiysneuvolassa, mutta sikiön kehityksen seurannassa erikoislääkäriä tarvitaan hyvin harvoin. Raskauden ajan ultraäänitutkimukset ovat olleet aina maksuttomia, ellei tutkimusta jouduta tekemään lääketieteellisin perustein erikoissairaanhoidossa, jolloin sieltä peritään poliklinikkamaksu.

Hämeenkyrön terveyskeskus hankkii radiologian erikoislääkärin palvelut ostopalveluna. Radiologi työskentelee Hämeenkyrössä kahtena päivänä viikossa, puoli päivää kerrallaan.

Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti kertoo sähköpostivastauksessaan, että kaupunki luopuu maksusta ja tarkentaa terveyskeskuksen hinnaston tietoja siten, että maksu peritään jatkossa vain yksityislääkärin lähetteellä tehtävistä tutkimuksista.
– Asia käsitellään perusturvalautakunnassa elokuun kokouksessa, Santalahti toteaa.

Parkanolainen terveyskeskuksen asiakas valitti uudesta käytännöstä, jossa potilaalle tehdystä ultraäänitutkimuksesta ryhdyttiin perimään erikoislääkärin vastaanottomaksua. Parkanon hallintoylilääkärin Matti Rajamäen vastauksen lisäksi asiaan otti huhtikuussa kantaa myös silloinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Asiakasmaksuja koskevassa lainsäädännössä todetaan, että terveyskeskuksen avohoidon maksuun sisältyvät myös laboratorio- ja kuvantamistutkimukset, eikä terveyskeskus voi periä niistä erillistä maksua.

Parkanon uutta maksukäytäntöä perusteltiin Rajamäen vastauksessa myös sillä, että useissa lähikunnissa peritään 41,70 euron maksu ultraäänitutkimuksista.

Aluehallintovirasto toteaa, että virheellinen käytäntö muissa kunnissa ei oikeuta virheellisen käytäntöön muuallakin. Avi:n aluehallintoylilääkäri Seppo Miilunpalo toteaa, että ministerin hyvin selkeä kannanotto ja sittemmin myös ministeriön vahvistama tulkinta asiasta Avi:n sitä kysyttyä antoivat selkeän pohjan tehdylle ratkaisulle.

Sakari Ilomäki