Uimataito on tarpeen kaikille

Pääkirjoitus 9.7.2020

Kuluvan kesän hukkumistilasto näyttää pahalta. Kesäkuun loppuun mennessä oli hukkunut jo 63 suomalaista. Edelliskesänä hukkuneita oli vastaavaan aikaan mennessä 44.

Osansa hukkumisten suureen määrään teki alkukesän lämmin sää. Järvivedet lämpenivät heti kesän alussa helteiden ansiosta nopeasti ja ihmiset hakeutuivat rannoille. Ulkomaan matkustusrajoitukset puolestaan lisäsivät kotimaisen matkailun ja mökkeilyn suosiota, joten järvien äärellä on ollut selvästi enemmän ihmisiä kuin tavallisina kesinä.

Suomessa vuoden ensimmäiset hukkumiskuolemat sattuvat aina heikkojen jäiden aikaan. Suurin piikki tilastoihin syntyy kuitenkin kesäkuukausien aikana. Kaikki hukkumisonnettomuudet eivät ole vältettävissä, koska osa johtuu esimerkiksi sairaskohtauksista, mutta osassa kyse on olemattomasta tai heikosta uimataidosta – ja ne olisivat estettävissä.

Suomessa järjestetään vuosittain lasten uimakouluja lähes joka kunnassa. Myös koulujen opetusohjelmiin sisältyy uimaopetusta.

Tänä kesänä koronan takia monet kunnat ovat joutuneet peruneet uimakoulujaan. Ikaalisissa uimakoulut on jo useamman vuoden ajan järjestetty heti kesäkuun alussa Ikaalisten kylpylän lämpimissä vesissä, jolloin järviveden viileys ei ole päässyt haittaamaan oppimista. Tänä kesänä kylpylä oli koko kesäkuun kiinni, eikä uimakouluja enää heinäkuussa järjestetä. Myös Hämeenkyrön uimakoulut on tältä kesältä peruttu. Jämijärven lapset opettelivat uintia juhannuksen jälkeisellä viikolla Kankaanpään uimahallissa. Viljakkalassa puolestaan uimaoppia on tarjolla tällä viikolla Paijalassa ja myöhemmin kesällä Kurjen rannassa.

Uimataito on Suomessa tärkeä kansalaistaito, koska meillä on moneen muuhun maahan nähden niin runsaasti vesistöjä. Uimataito antaa vapauden nauttia vesistöjen tarjoamista harrastusmahdollisuuksista: niin uimisesta, veneilystä kuin kalastuksestakin.

Useimmiten uimataito opetellaan jo lapsena. Ehkä vielä uimakouluja ja koulujen uimaopetustakin tärkeämpää on vanhempien halu saada lapsilleen uimataito. Suurin osa lapsista nauttii vedessä leikkimisestä, ja kun veteen pääsee valvotusti, taito karttuu nopeasti.

Mikäli uimataito kuitenkin syystä tai toisesta jää lapsena saavuttamatta, myös aikuisille järjestetään uimakouluja. Tärkeän taidon ehtii siis hankkia tarvittaessa vielä aikuisiälläkin.