Työllisyysluvut eivät paljasta kaikkea

Pääkirjoitus 25.7.2019

Yksi haastetuimmista uutisistamme joka kuukausi ovat työttömyysluvut. Tässäkin lehdessä kerrotaan, miten työttömyys on jälleen vähentynyt seudun jokaisessa kunnassa. Hämeenkyrön luvut ovat koko Pirkanmaan kirkkaimpia: jopa 50 ihmistä enemmän on työelämässä viime vuoden kesäkuuhun verrattuna.

Vai onko todella niin? Moni epäilee, että luvuissa on jotakin hämärää. Koettu todellisuus ei vastaa toimituksen saamia virallisia lukemia. Miten työllisyys voi muka koko ajan nousta ja nousta, vaikka iloinen nousukausi ei näy mitenkään katukuvassa?

Tilastokeskuksen mainiossa Tietotrendit-blogissa asia väännetään rautalangasta – joskin siinä puhutaan talon omista luvuista, eivät työ- ja elinkeinoministeriön, joista me uutisoimme. Niiden tärkein ero on siinä, miten työttömäksi määritellään: Tilastokeskus kysyy ihmiseltä, onko hän kyselyviikolla ollut vailla työtä. Ely-keskus katsoo työttömäksi he, jotka ovat virallisesti hakeneet työtä tai ovat lomautettuna. On siis olemassa kahdet eri työllisyys- ja työttömyysluvut. Jotta tilanne kävisi vielä monimutkaisemmaksi, kumpikaan niistä ei ole täydellisen tarkka. Ne vain tarkastelevat Suomen työllisyyttä eri näkökulmasta.

Yhdestä tilastosta tehty huomautus on kuitenkin sama toisessakin: työllisyysaste ei ole sama asia kuin työssä olevien määrä.

Työttömien työnhakijoiden määrä saattoi hyvinkin laskea viime vuoteen verrattuna, mutta se ei kerro, miksi jonkun aktiivinen työnhaku päättyi.

Eläkkeellä olevia on entistä enemmän, moni tekee osa-aikatyötä tahtomattaan tai työllistää itsensä väliaikaisesti, tai yksinkertaisesti luiskahti perinteisten järjestelmien ulkopuolelle ja pois tilastoista (toivokaamme, että heidän määränsä on vähäinen).

Maailma on usein paljon monimutkaisempi kuin lehden palstoille saadaan mahtumaan. Ei kannata siis tuudittautua siihen, että työllisyys porskuttaa mukavasti eteenpäin: seutu tarvitsee entistä enemmän sekä työpaikkoja että uusia asukkaita.

Siinäpä se varsinainen, vielä monimutkaisempi pulma.

 

Nina Ylinen

tuottaja

Lue myös: Työttömien määrä laski etenkin Hämeenkyrössä (23.07.2019)