Tuulivoima tekee vahvasti tuloaan

Pääkirjoitus 12.11.2020

Ikaalisten Tevaniemeen on suunnitteilla seudun toinen tuulivoimapuisto. Seudun ensimmäinen puisto aloitti toimintansa Jämijärven Ratiperällä kolme vuotta sitten. Lisäksi Ikaalisissa on yksittäiset tuulivoimalat Teiharjussa ja Vahossa.
Tuulivoimaloiden määrä on Suomessa lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Kun vuonna 2009 Suomessa oli 118 tuulivoimalaa, oli niitä vuoden 2019 lopussa jo 754. Motivan verkkosivuilla kerrotaan, että Suomeen rakennettiin viime vuoden aikana 56 uutta tuulivoimalaa.

Maaseudun Tulevaisuuden helmikuisen artikkelin mukaan tuulivoimalla tuotettiin viime vuonna yhdeksän prosenttia Suomen sähköstä. Voimaloiden määrä on vuosikymmenessä noin seitsenkertaistunut, mutta sähköntuotanto on kasvanut noin 20-kertaiseksi. Tuulivoiman osuuden tuotannosta arvellaan kasvavan kuluvan vuoden aikana jo yli 10 prosentin.
Tuulivoimatuotannon merkittävän kasvun taustalta löytyy teknologian nopea kehitys. Uudet voimalat tuottavat huomattavasti aiempia sukupolvia enemmän sähköä.
Kehitys näkyy myös verrattaessa Ratiperän tuulipuistoa ja nyt suunnitteilla olevaa uutta tuulipuistoa. Ratiperän yhdeksän voimalan yhteenlaskettu nimellisteho on 27 megawattia, kun Tevaniemen puiston kahdeksalla voimalalla tavoitellaan noin 60 megawattia.

Ikaalisten hanketta on suunniteltu kaikessa hiljaisuudessa jo vuosi. Alueella on lähes 60 maanomistajaa, joista kaikkiin hanketta puuhaava kolmikko on ehtinyt olla yhteydessä ennen kuin asia on tullut julki. Se kertoo melko hyvästä yhteisymmärryksestä asiassa. Maanomistajilla ja kaupungilla on ymmärrettävästi yhteinen tahto viedä hanketta eteenpäin, sillä hanke toisi Ikaalisiin merkittävästi työtä, tuottoja ja verotuloja.
Puisto on suunniteltu niin, että aivan lähiasukkaita puistolla ei ole, mutta selvää on, että monien kyläläisten maisemaa tuulipuisto muuttaisi.

Mikäli Tevaniemen hanke toteutuu, ollaan seudullamme Pirkanmaan edelläkävijöitä tuulivoimatuotannossa. Toistaiseksi tuulivoimaloita on suunnitteilla Pirkanmaalle varsin vähän.

 

Katri Linnikko
päätoimittaja