Tuulimyllyistä

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Eikö tuulimyllyjen kuviteltu rahasampo pelastanutkaan Jämijärven kuntataloutta, koska kunnassa suunnitellaan uusien tuulimyllyjen rakentamista?

Tuulimyllyistä saatava yhden omakotitalon hintainen kiinteistövero, noin 200 000 euroa, ei merkitse kunnan budjetissa juuri mitään. Sitä vastoin ilmailupaikkakunnan imagotappio ja myllyistä johtuvien kiinteistöjen arvon aleneminen ovat sitäkin merkittävämpiä saatuihin hyötyihin nähden.

Tuulimyllyjen häiritsevä vaikutus maisemassa ja ympäristössä pitäisi ymmärtää ja ottaa vakavasti.

Myllyjen haitat ovat moninaiset: laaja-alainen välkehaitta, resonointi rakennuksissa ja rakenteissa, kuten peltikatoissa ja lasipinnoissa sekä läpikuuluvuus puurakennuksissa. Nämä kaikki aiheuttavat alueen ihmisille muun muassa unihäriöitä. Haittaa myllyistä on myös tietoliikenteelle, esimerkiksi puhelimille ja tv-kanaville. Tuulimyllyjen lapojen viuhina kantautuu kauaskin tuulen suunnan mukaan.

Tuulimyllyjen tuotot ovat menneet ulkomaisille omistajille. Rakentamisajaksi projektiyhtiöksi perustettiin hämäävästi suomalainen yhtiö ”Ratiperän tuulipuisto”. Yhtiön vastuut loppuivat siihen, kun projekti saatiin valmiiksi. Hyvin harvalla paikkakunnalla on sorruttu näihin ulkomaalaisomistajien systeemeihin.

Suomessa ei ole luontaisia ja turvallisia tuulivoimaloille sopivia vuoristoja. Esimerkiksi Espanjassa tuulimyllyt on pyritty rakentamaan korkealle vuoristoon, jossa niistä ei ole haittaa asutukselle. Sähkö kyllä saadaan johdettu ylhäältä alas, ja myllyjen haitat on näin saatu eliminoitua.

Olisi hyvä saada tietää, paljonko jo olemassa olevat myllyt ovat tuottaneet hyötyä paikallisille ihmisille.

Tuulimyllyjen lisärakentamiselle on hyvin vähän positiivisia perusteita.

Esimerkiksi tiestön ja tuulimyllyjen massiiviset perusrakennustyöt tuhoavat Lauttakankaan luonnon ja huomattavat pohjavesivarat.

Onko Jämijärven kunnalla todella varaa uhrata ahneuden alttarille ihmisten elinedellytykset?

 

Taistelija tuulimyllyjä vastaan

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.