Tuottajia tarvitaan tulevaisuudessakin

Kuluneen kesän kuivuus kaatoi Suomen maatalouden päälle toivottomuutta. Jo toisen peräkkäisen katovuoden jälkeen julkisuudessa laitettiin suomalaisten viljelijöiden peltoja pakettiin ja navetanovia säppiin. MTK-Hämeenkyrön järjestämässä keskustelutilaisuudessa valettiin maatalousväelle tuhkan heittelyn sijaan uskoa tulevaan.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistutti Suomen metsätalouden näköalattomuudesta kymmenisen vuotta sitten. Tällä hetkellä metsäteollisuudessa tehdään isoja investointeja ja kehitystyötä. Ala tuo yli 20 prosenttia Suomen vientituloista ja työllistää valtavasti suomalaisia. Myös suomalainen maatalous tarvitsee vahvistuakseen kehitystyötä, mutta mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon.

Suomalainen ruoka tunnetaan puhtaana ja laadukkaana. Meillä käytetään esimerkiksi antibiootteja tuotantoeläimille huomattavasti vähemmän kuin monessa Euroopan maassa. Suomessa voi edelleen maistella vaikkapa raakaa kakkutaikinaa, jota ei monessa muussa maassa kananmunien salmonella-riskin vuoksi kannata tehdä. Suomen maaseudun puhdas ja saasteeton ilma antaa niin kasveille kuin eläimillekin hyvän ympäristön kasvaa.

Suomalaiset arvostavat kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Pelkkä arvostus ei kuitenkaan elätä viljelijöitä, vaan se, että alkutuottajallekin maksetaan riittävästi. Jotta alalle löytyy tekijöitä tulevaisuudessakin, maatalouden kannattavuudesta täytyy huolehtia myös politiikan keinoin.

 

Katri Linnikko

4.10.2018