Tukkukurkut ja palaleivät kismittävät Ikaalisten kouluruoassa

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

 

Monessa ikaalilaisessa perheessä on viimeisen viikon aikana puhuttu kouluruoasta. Lapset ovat ihmetelleet, miksi koulussa tutut maitotuotteet täytyy vaihtaa toisiin, Luomun kurkut tukkukurkkuihin ja tuoreet sämpylät pussitettuihin palaleipiin. Ja me vanhemmat olemme yrittäneet vastata – sen minkä olemme osanneet.

Kouluruokailu on olennainen osa lasten arkea, jokaista koulupäivää. Sillä on ilman muuta vaikutusta lasten hyvinvointiin ja terveyteen – nyt ja tulevaisuudessa. On kiistattoman tärkeää, että kouluruoka on terveellistä, ravitsemussuositusten mukaista. Ilmoitetuista kouluruokailun muutoksista maitotuotteiden vaihtaminen vähemmän kovaa rasvaa sisältäviin onkin hyvin ymmärrettävää ja järkevää. Luomun tuoretuotteiden käytöstä kouluissa olemme olleet ylpeitä ja tästä luopuminen tuntuu harmilliselta, koska myös lapset ovat oppineet ymmärtämään lähi- ja luomuruoan arvon. Makuasiastakin on kyse. On vaikea keksiä, miksi muuten kuin kuntatalouden velvoittamana tämä päätös on tehty.

Leipomisen loppumista koulukeittiöissä on ollut haasteellisinta ymmärtää ja selittää. Leivonnaiset voivat olla itse tehtynä ainakin yhtä terveellisiä kuin ostettuina. Leivonnassa voi hyödyntää ruokailuista ylijäänyttä puuroa, muussia ja raastetta. Itse tehdyt leivonnaiset eivät ole ostotuotteita kalliimpia. Lapsien ilo tuoreista leipomuksista on ollut vilpitöntä ja aitoa; myös keittiöhenkilökunta on leiponut lapsille mielellään. Terveellistä, taloudellista iloa tuottavaa – eikö ennemminkin kannatettavaa kuin tuomittavaa?

Kouluruoka on muutakin kuin ravitsemuksen lähde. Se on lapsille – tulevaisuuden päättäjille – myös kunnan viesti siitä, mitä ruoassa kannattaa arvostaa. Nyt tehtyjen muutosten myötä viesti muuttuu väistämättä: paikallinen ja luonnonmukainen ei olekaan enää se suositeltu vaihtoehto: itse ilolla tehty ja terveellinen tulee vaihtaa teolliseen tasapuolisuuteen vedoten. Onko tämä se, mitä meillä halutaan sanoa? Keinoja ainakin tasapuolisuuden varmistamiseen varmasti keksitään.

Kunnan taloustilanne huomioiden arvoista on ehkä pakko joustaa. Säilytetäänhän edes ilo ja itse tehdyt sämpylät?

 

Kilvakkalan vanhempainyhdistys

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.