Tuhkasta kehityksen kärkeen: Hämeenkyrön Ikkunatehtaalle Pirkanmaan yrittäjäpalkinto

Hämeenkyrön ikkunatehdas maakunnallinen yrittäjäpalkintoHämeenkyrön ikkunatehtaan toimitusjohtaja Olli Toiviainen ja tehtaan työnjohtaja Mads Kristensen. Kuva: UutisOivan arkisto

HÄMEENKYRÖ. Haukijärvellä toimivalla Hämeenkyrön Ikkunatehtaalla on viimeisen puolentoista vuoden aikana käyty pohjalla ja noustu korkealle. Viime vuoden kesäkuussa tuli tuhosi vuodesta 1992 toimineen tehtaan lähes maan tasalle. Nopeiden päätösten jälkeen alkoi jälleenrakentaminen, ja vuotta myöhemmin oli aika juhlia Suomen moderneimman ikkunatehtaan avajaisia.

Tarina kotimaisen perheyrityksen uudelleen rakentamisesta on liikuttanut monia. Sitkeä työ palkittiin tänään Pirkanmaan maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.
Yhtiön toimitusjohtaja Olli Toiviainen on onnellinen tehtaan saamasta kunnianosoituksesta.
– Mielettömän hienolta tuntuu, että meidät on noteerattu maakunnan tasolla näin isosti. Pirkanmaalla on valtavasti timanttisia yrityksiä, joten on hienoa kuulua niiden joukkoon.

Uudella ikkunatehtaalla ollaan vahvasti mukana ajassa, ja muun muassa digitalisaatiota on hyödynnetty voimakkaasti. Asiakkaalle digitalisaatio näkyy siinä, että hän voi kotikoneellaan tilata mittatilausikkunat, maksaa tilauksensa verkkopankissa ja jäädä odottelemaan toimitusta. Tehtaan puolella tuotantoa ohjataan sähköisesti.
– Tavoitteenamme on ollut mahdollisimman yhtenäinen digitaalinen ketju alusta loppuun. Se muun muassa pienentää virheiden mahdollisuutta, Olli Toiviainen kertoo.

Uudella tehtaalla on tehty ikkunoita nyt puolisen vuotta. Toiviainen kertoo, että ensimmäiset kolme kuukautta olivat opettelua niin työntekijöillä kuin yrityksen johdollakin, mutta vähitellen tuotanto on päässyt oikeaan rytmiin.
– Vanhat työntekijät ovat auttaneet meitä paljon. He ovat osanneet antaa kehitysnäkökulmia ja nostaneet esiin korjattavia kohtia.
Uuden tehtaan tuotantonopeus on huomattavasti vanhaa parempi. Tuotantoprosessi mahdollistaa ikkunoiden valmistuksen jopa parissa viikossa tilauksesta.

 

Kotimaisuus yksi tärkeistä arvoista

Kuluneen kesän tilauskanta oli tehtaalla hyvä. Tilauskantaa tukivat tulipaloa edeltäneeltä ajalta odottamaan jääneet tilaukset, mutta myös tehtaan saama julkisuus vauhditti kauppaa.
– Tällä hetkellä meillä on tilauskantaa joulukuulle asti. Talvea ajatellen tilanne on kohtuullisen hyvä, Olli Toiviainen kertoo.

Hän on luottavainen siihen, että rakennusala jatkaa vähitellen alkanutta nousuaan. Tällä hetkellä eniten rakennetaan kerrostaloja ja julkisia rakennuksia, mutta talouden elpyessä myös omakotikaupan voi odottaa lämpeävän.
– Markkinan piristyessä pystymme vastaamaan tarpeeseen paremmin kuin koskaan, Toiviainen toteaa tyytyväisenä.

Tehtaan henkilöstömäärä on jo nyt palannut tulipaloa edeltäneeseen aikaan. Palkkalistoilla on parikymmentä työntekijää. Mikäli Toiviaisen suunnitelmat etenevät toivotusti, ensi keväänä tehtaalle haetaan lisää tekeviä käsiä.
Aiemmin tehdas tunnettiin pääosin Pirkanmaalla, mutta nyt myyntialuetta on laajennettu koko Suomeen. Olli Toiviainen uskoo, että kun kevätaurinko alkaa paistaa, tänä vuonna luotu myyntiverkosto saa ikkunakaupan kasvamaan.
– Haluamme olla valtakunnallinen toimija ja myynnistä kaikki lähtee. Vaikka olisimme maailman paras tehdas, mutta emme saisi kauppaa, niin homma ei toimi.

Kotimaisuus on ikkunatehtaalla yksi tärkeistä arvoista. Esimerkiksi tavarantoimittajat yhtiö pyrkii valitsemaan kotimaisista perheyrityksistä.
Kotimaisen lisäksi Olli Toiviainen haluaa suosia paikallisia yhteistyökumppaneita, jotta raha pysyisi lähialueella.

Hämeenkyrö on Toiviaisen mielestä hyvä paikka yrittää. Hän nostaa tehtaan menestystekijöiden joukkoon aktiivisen elinkeinoympäristön, työvoimamahdollisuudet alueella sekä hyvän logistisen sijainnin.
– Meillä on keskeinen sijainti, mutta saamme olla täällä omassa rauhassa. Tänne on aina helppo poiketa.

 

Katri Linnikko