Tiistaijoulusta kylmä talvi?

”Jos joulu on tiistaina, niin sinä wuonna tulee kylmä talwi ja paljon lunta isoilla tuulilla. Märkä kesä ja keskin-kertainen wuoden-tulo”, ennusti Talon-pojan sää- eli ilmakirja vuonna 1848.

Keväällä tiedetään, millainen talvesta tuli ja miten menevät suhdanteet. Suomen kansan kalenterin julkaiseman ennusteen mukaan tiistaille osuva joulupäivä ei nimittäin enteilisi hyvää myöskään elinkeinoelämälle.

Joulu on säästynyt juhannuksen kohtalolta: joulupäivää vietetään sinä viikonpäivänä, jolle 25. joulukuuta saattuu vuodenkierrossa osumaan. Mutta 170 vuodessa ihmiskunta on onnistunut vauhdittamaan ilmastonmuutosta, jolla varmasti on säähän oma vaikutuksensa.

Ilmastonmuutos hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa näin jouluaikaankin. Moni on varmasti jo miettinyt – tärkeysjärjestystä vaihdellen, mitä hyviä, pieniä töitä yksi ihminen voisi tehdä ilmaston ja samalla mukavan joulunvieton hyväksi.

Kaksi K:ta antavat hyvää ohjenuoraa: kohtuus ja kierrätys.

Olisiko jonkinlaista kohtuutta oma pyrkimykseni hankkia joululahjaksi jotain, mitä oikeasti muutenkin tarvittaisiin? Tänä jouluna päätin myös, että mummulassa pitää lastenlapsille olla joulukuusi. Vastoin kaikkia aikaisempia periaatteitani ostin – muovikuusen.

Unohtuiko ilmasto? Ajattelinko vain itseäni? Aion säästyä vuosittaiselta vaivannäöltä ja myös koko vuoden jatkuvalta neulassiivoukselta.

Pikkuihmiseni koristelevat kuustani samoilla koristeilla, joilla heidän isänsä aikoinaan koristelivat metsässä kasvaneita joulukuusia.

Ilmastosta palaan vielä asiaan, jota tiistain joulupäivä vuoden 1848 sääkirjan mukaan tietäisi. Tässäkin jokainen voi osaltansa liittyä omilla teoillaan valtaa pitävien jatkoksi.

On helppo toivoa, että todeksi tulee ennuste, jonka mukaan ”tänä wuonna owat kuninkaat ja ruhtinaat hywässä sowinnossa”.

 

Päiwi Seppälä