Tiimityö tuottaa kaunista taidetta – pariakrobatiassa otetaan hallittuja riskejä

pariakrobatiaNäyttävät liikkeet onnistuvat Petra ja Siru Uosukaiselta helposti.

HÄMEENKYRÖ. Nuori tyttö tekee usean kärrynpyörän suoraan äitinsä käsiin. Iloinen hymy huulilla, hän toistaa saman tempun uudestaan. Kyseessä on hämeenkyröläinen Siru Uosukainen, joka harrastaa yhdessä äitinsä Petra Uosukaisen kanssa pariakrobatiaa.

Akrobatian suosio on kasvanut viime vuosien aikana hurjasti, mikä näkyy myös lajin harrastajien keskuudessa. Uosukaisen mukaan jo pelkästään Tampereella lajin suosio on nelinkertaistunut viime vuosien aikana.

Pariakrobatiassa pari tekee akrobatisia liikkeitä yhdessä. Isompi nostaa pienempää tai sitten pari on saman kokoinen. Kisoissa nostetaan nuorempaa.
– Harrastamme Sirun kanssa pariakrobatiaa vain huvin vuoksi muutaman tunnin viikossa. Siru harrastaa akrobatiaa jo valmiiksi 12,5 tuntia viikossa ja minä valmennan akrobatiavoimistelua, joten oli luontevaa aloittaa myös pariakrobatia, Uosukainen kertoo.

Petra Uosukainen on harrastanut akrobatiaa jo useiden vuosien ajan. Kun hän oli nuori, nykypäivän akrobatiaa ei ollut vielä kehitelty ja hän sai pohjansa akrobatiaan sirkuksen kautta. Temppuillut hän on aina.

Nykyään Uosukainen ylläpitää vanhoja taitojaan ja auttaa tytärtään saavuttamaan tavoitteitaan, jotka on asetettu korkealle. Pian seitsemän vuotta täyttävä Siru on harrastanut akrobatiaa 3-vuotiaasta asti.
– Harrastuksena tämä ei ole kauhean kallis. Lähin paikka Hämeenkyröstä missä lajia voi harrastaa on Lielahti, jonne on juuri aukeamassa Akrokeskus, Uosukainen sanoo.
– Lajina tämä sopii minusta kaikille ja tätä ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Eri taitotasoille löytyy omia ryhmiä. Toki, jos aikoo tähdätä huipulle, tulisi laji aloittaa mahdollisimman nuorena. Tämä pätee monissa lajeissa, Uosukainen jatkaa.

Lajin mahdollinen vaarallisuus on Uosukaisen mukaan kaksipiippuinen asia.
– Akrobatiassa tehdään vaarallisia juttuja, mutta ne tehdään vasta voimistelijan saatua hyvän pohjan ja kunnollisessa valvonnassa, Uosukainen painottaa.
– Ikinä ei saa olla liikaa uhkarohkeutta. Esimerkiksi voltit tehdään aluksi vyön avulla, joka estää voimistelijan pahan alastulon. Vyö otetaan pois vasta sitten, kun ollaan täysin varmoja siitä, että sitä ei enää tarvita, hän jatkaa.

Onnettomuuksiakaan ei Uosukaisen mukaan satu usein. Mustelmia tulee alussa varsinkin aikuisille. Ranteet ovat myös kovan rasituksen alla, joten niistä pitää pitää hyvin huolta. Uosukaisen mukaan lajia ei kannata pelätä. Siru Uosukainen kilpailee akrobatiassa, joten kisamatkoja on usein.
– Käymme useissa kisoissa. Suomessa järjestetään vuosittain SM-kilpailut ja maailmalla MM-kilpailut. Meillä on myös paljon leirejä ja esimerkiksi juuri nyt syksyllä on yksi leiri. Leirien ja kisojen lisäksi on vielä näytöksiä, joihin kaikilla on vapaa pääsy katsomaan esityksiä, Uosukainen kertoo hymyillen.

Minni Luostarinen