Terveydenhuollon palveluita supistetaan, koulut kiinni huomenna – tiistain päivittyvä koronauutinen

Kuva: UutisOivan arkisto.

OIVASEUTU. Eilen julistettu valmiuslain käyttöönotto ja poikkeustilan linjaukset alkavat näkyä jo tänään, kun seudun kunnat päättävät linjausten mukaisesta toiminnasta. Seudulla ei ole tiistaihin mennessä todettu koronavirustartuntoja laboratoriokokeilla.

Koulut pääosin suljetaan keskiviikosta alkaen. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä alueilla suositellaan vältettäväksi.

 

Ikaalisten kaupunki kertoo kunnassa liikkuneen huhua, että Ikaalisissa olisi vahvistettuja koronavirustartuntoja. Kaupunki kertoo huhujen olevan virheellisiä.

Ikaalinen ilmoitti myös terveydenhuollon palveluiden supistamisesta. Vanhusten päivätoiminta on keskeytetty. Hammashuollon osalta yli 65-vuotiaiden kiireettömät ajat on peruttu ja uusia kiireettömiä aikoja ei anneta.

Ikaalisten kaupungin johtoryhmä on päättänyt, että henkilöstöä siirretään tarvittaessa sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelukseen tarpeen niin vaatiessa. Ikaalisissa on jo tällä hetkellä keskeytetty ja supistettu ei-välttämättömiä toimintoja, joiden henkilöstöä siirretään tarvittaessa turvaamaan välttämättömien palveluiden toteuttamista sekä terveydenhuollon puolelle.

 

Hämeenkyrö kertoi noudattavansa valtioneuvoston linjauksia. Koululaisille annetaan tarkemmat tiedot opetuksen jatkosta tänään tiistaina, ja huomenna koulut suljetaan, kuten muuallakin maassa.

Myös Hämeenkyrö ajaa hallitusti alas kiireetöntä terveydenhuollon palvelua turvatakseen avun kiireellistä hoitoa vaativille potilaille.

Kunta pyytää välttämään päivystykseen hakeutumista lievissä ja tuoreissa virustaudin oireissa, joihin ei liity selvää altistumista koronavirukselle tai edeltävää matkustamista. Terveydenhuoltoon pyydetään olemaan kaikissa tapauksissa yhteyksissä ensin puhelimitse.

Infektio-oireisena (nuha, kuume, yskä) ei saa tulla kiirettömälle ajalle. Ohjeistus koskee lääkäri- ja hoitajavastaanottoja, suun terveydenhuoltoa, neuvolaa ja fysioterapiaa.

Kaikki vierailut terveyskeskuksen vuodeostoilla (sisältää myös dialyysin) ja vanhusten sekä muiden riskiryhmien (kehitysvammaiset) asumispalveluyksiköissä on kielletty. Ainoa poikkeus ovat kriittisesti sairaiden potilaiden infektio-oireettomat läheiset, mutta näissä tapauksissa tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti.

 

Päiväkodit ja varhaiskasvatus pidetään toiminnassa kaikissa kunnissa. Vanhempia kehotetaan kuitenkin mahdollisuuksien mukaan järjestämään hoito kotona.

Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

 

Nina Ylinen

 

Tämä on päivittyvä uutinen. Viimeksi päivitetty 11.38