Teemu Oksanen kirjoitti seitsemän laudaturia

Teemu Oksanen kirjoitti seitsemän laudaturia Ikaalisten yhteiskoulun lukiosta.

IKAALINEN. Ikaalilaisen nuoren miehen Teemu Oksasen aherrus lukio-opinnoissa tuotti komean tuloksen: seitsemän laudaturia. Ylioppilaslakin hän painaa päähänsä Ikaalisten yhteiskoulun lukion itsenäisyyspäivän juhlassa.

Laudaturin Oksanen kirjoitti biologiasta, b-ruotsista, pitkästä matematiikasta, fysiikasta, äidinkielestä, maantiedosta ja pitkästä englannista. Kirjoitukset hän jakoi kolmeen osaan, eli viime syksyyn, viime kevääseen ja tähän syksyyn.

– Kun aloitin lukion, päätin, että tästä tulee kolmen ja puolen vuoden urakka. En halunnut että opiskelu vie liikaa aikaa urheilulta ja toisinpäin, sanoo nuorten suunnistusmaajoukkueessa jo kolmatta kautta suunnistava Oksanen.

 

Tähtäimessä nuorten MM-kisat

 

Oksanen ei pidä melua itsestään ja saavutuksistaan opiskelun ja urheilun saroilla. Hyvään ylioppilaskirjoitusmenestystäkään hän ei lähde tarkemmin avaamaan.

– Olen pyrkinyt tekemään opiskelut parhaalla mahdollisella tavalla. Kiva, kun se työ on riittänyt hyviin tuloksiin, nuorimies sanoo rauhalliseen tyyliinsä.

Ikaalisten Nousevaa-Voimaa edustavan Oksanen on tinkimättömällä tyylillään raivannut tietä myös suunnistuksen kärkipaikoille. Kotimaan arvokisojen hyvien tulosten lisäksi miehellä on muun muassa kaksi mitalia nuorten EM-kisoista, hopeaa viestistä ja pronssia henkilökohtaiselta matkalta.

Ensi kaudella päätavoite on päästä mukaan mitalijahtiin nuorten MM-kisoihin, jotka pidetään kesä-heinäkuun vaihteessa Turkissa. Suomen joukkueeseen valitaan kuusi miestä pääasiassa kotimaan kisojen näyttöjen perusteella.

– Kotimaan kisoista panostan SM-kisoihin ja niissä sprinttiin, pitkään ja keskimatkaan, vielä tämän kauden H20-sarjassa kilpaileva Oksanen sanoo.

Yleisessä sarjassa Oksanen on jo kuitenkin suunnistanut Nouskin riveissä viestejä. Takana on muun muassa kaksi Tiomila-viestiä ja Jukolan viesti.

– Nouskilla on kova miesten joukkue; Siihen kun pääsee mukaan, se on melkoinen kasvun paikka, Oksanen tuumaa.

Ikaalisten lukiota Oksanen pitää hyvänä vaihtoehtona.

– Se on hyvä peruslukio, hän sanoo.

 

Luonnontieteet kiinnostavat

 

Oksaselle mieleen ovat oppiaineista olleet erityisesti luonnontieteet.

– Esimerkiksi maantieto on ollut helppoa opiskella. Kieletkin ovat sujuneet suhteellisen hyvin. Syyt näihin saattavat olla suunnistustaustassani, hän naureskelee.

Jatko-opinnoista Oksanen on vaitonainen. Ne kun ovat vielä pohdinnan alla.

– Luonnontieteet kiinnostavat jatkossakin, hän sanoo.

Ennen opiskeluja Oksanen astuu kuitenkin armeijan palvelukseen. Ensi syksynä hän aloittaa palveluksen puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa.

Mikään hirmu iso uutinen Teemun seitsemän ällää ei Oksasen perheessä ole. Isosisko Maiju kirjoitti muutama vuosi sitten Ikaalisten lukiosta myös seitsemän laudaturia.

– Kisa siskon kanssa on sparrannut minua eteenpäin, ja siinä kisassa pärjäsin ihan hyvin, Oksanen virnistää.

Terhi Palonen