Talviajan nopeusrajoituksiin siirrytään tänään

nopeusrajoitus 80 liikennekyltti kolmostie talvirajoitus

OIVASEUTU. Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Pirkanmaan ja Satakunnan maanteillä tästä päivästä alkaen samaan aikaan kuin muuallakin Suomessa. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.
Talviajan alennetuilla nopeusrajoituksilla voidaan pienentää olennaisesti onnettomuusriskiä, joka muutoin kohoaisi selvästi pimeillä ja liukkailla syys- ja talvikeleillä.

Etenkin tähän vuodenaikaan alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään pimeyden ja hirvieläinten aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä ja lievennetään onnettomuuksien seuraamuksia. Talvea kohti mentäessä tärkeään rooliin nousevat märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttaman onnettomuusriskin vähentäminen. Alemmat nopeudet antavat kuljettajalle enemmän pelivaraa ja mahdollisuuksia toimia onnettomuuden estämiseksi. Huonoissa olosuhteissa ajonopeutta on syytä alentaa vielä merkeillä osoitettua pienemmäksi.

Moottoriteillä korkein sallittu nopeus talvikaudella on 100 kilometriä tunnissa ja valtaosalla muita maanteitä 80 kilometriä tunnissa. Moottoriteiden ohella sellaisilla tiejaksoilla, joilla ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella, voi talvikauden nopeusrajoitus olla sata kilometriä tunnissa. Tällainen tieosuus löytyy alueelta Hämeenkyrön ja Ikaalisten väliltä kolmostieltä. Muutoin kolmostien sadan kilometrin tuntinopeuksien matkat on säännönmukaisesti laskettu 80 kilometriin tunnissa.

Talviajaksi alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, jolloin olosuhteiden parannuttua maalis-huhtikuussa siirrytään jälleen kesäajan rajoituksiin.

 

Nina Ylinen