Talkoissa on voimaa!

Pääkirjoitus 11.4.2019

 

Ikaalisissa näytettiin viime viikolla esimerkkiä siitä, miten valittamisen ja päivittelyn sijaan epäkohtien korjaamiseen voi tarttua itse. Lapsensa kanssa ulkoillut ikaalilaisäiti nosti Kasinon rannan lasinsiruongelman esiin sosiaalisessa mediassa, jolloin toinen keskustelija ehdotti, että mennäänkö porukalla keräämään sirut pois tulevan kesän uimarien jaloista jo hyvissä ajoin. Ongelmaan löytyi ratkaisu ja tekijät nopeasti.

Toimintamalli on loistava esimerkki oma-aloitteisuudesta, jota soisi näkevän useamminkin. Aika usein nimittäin kuulee ja näkee valitusta paikkojen huonosta hoidosta, ympäristön sotkuisuudesta ja monesta muusta asiasta, vailla mitään ehdotusta asioiden korjaamisesta. Ihmiset käyttävät paljon aikaa ja energiaa valittamiseen, kun samassa ajassa voisi toimia. Turhan moni on sitä mieltä, että mikään ei kuulu itselle, mutta valittaa kyllä jaksetaan. Varsinkin sosiaalisessa mediassa monenlainen valittaminen on ikään kuin muoti-ilmiö. Kun yksi avaa keskustelun, on helppo löytää muita mielensäpahoittajia seuraksi. Usein keskustelu lähtee suoranaiseen lentoon ja vähäpätöinenkin asia muuttuu isoksi ongelmaksi, kun keskustelijat lyövät vuoroin lisää löylyä.

On ihailtavaa, että Ikaalisissa negatiivinen asia käännettiin nyt positiiviseksi. Ja aivan varmasti talkoisiin osallistuneilla oli työn jälkeen parempi mieli. Työ tuli tehtyä sen sijaan, että olisi vain kirjelmöity somessa ja odotettu, koska kaupunki tai joku muu taho tarttuu toimeen. Sama toimintamalli sopisi moneen muuhunkin asiaan. Valittamisen ja kirjelmöinnin sijaan voitaisiin itse aktivoitua. Sen sijaan, että aina odotetaan toisten tekevän tai kunnan hoitavan, voisi asioihin saada valittamiseen käytetyssä ajassa jo paljonkin parannusta.

Ikkunasta ulos katsoessa voi todeta, että ikaalilaiset tarttuivat toimeen juuri oikeaan aikaan. Koko Pirkanmaan yllättänyt takatalvi on jälleen peittänyt maan niin, että roskien kerääminen olisi siirtynyt huomattavasti pidemmälle, jos ei siihen olisi tartuttu heti, kun ongelma huomattiin.

Katri Linnikko

päätoimittaja