Taiteilija vaihtoi maisemaa

Ile Jokinen ja kitara vaihtoivat elokuussa Hämeenkyrön kotimaisemat Ikaalisiin.

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN. Kulttuurin monitoimimies Ilkka ”Ile” Jokinen vaihtoi tutut hämeenkyröläiset kotimaisemansa Ikaalisiin tänä syksynä.
– Halusin tilaa hengittää ja päästä pois kaiken maailman juoruilusta. Toki sitä harrastetaan Ikaalisissakin, mutta muuten täällä tuntuu olevan vapaampi ilmapiiri, tuumii Jokinen.

Jokinen on ehtinyt tehdä kulttuuria monella saralla, muusikkona, näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana.

Luomisen tahti jatkuu, tälläkin hetkellä työn alla on uusi levy.
– Puolet levyn biiseistä on jo valmiina. Studiohommat tehdään talvella. Sitä ennen joulun alla levyltä lohkaistaan sinkku tai pari. Luvassa on rentoja ralleja, sitä kuvaa levyn työnimikin, Hälläväliä, Jokinen kertoo.

Oman levyn lisäksi hän tekee yhteistyötä Ruotsissa asuvan Tapio Lauhamaan kanssa. Lauhamaa säveltää ja Jokinen sanoittaa.

Keikkatahtia Jokinen on hieman himmannut.
– Aina pyydettäessä kuitenkin lähdetään. Tässä työssä pitää olla nöyrä. Keikkapyyntöjä ei tule, jollei ole koko ajan aktiivinen, jo yli puolivuosisadan ajan keikkaa heittänyt Jokinen sanoo.

 

Biisi päässyt karaokesoittoonkin

Biisejä ideanikkari suoltaa koko ajan.
– Mieltä lämmittää, kun kappaleita soi useilla radiotaajuksilla. Varsinkin pari vuotta sitten ilmestyneen Tuulipukuiltamat -levyn biisit ovat nyt löytäneet kuulijat. Jonkinlaisena mittarina voi pitää sitä, että yksi biiseistäni, Corollalla isketty nainen, on nyt karaokelevyllä, hän sanoo.

Taitelija tuntee myös alan nurjan puolen.
– Kun aikoinani oikein pinnistelin päästäkseni julkisuuteen, toi se mukanaan paljon huonoakin. Ystävät kaikkosivat ja minua pidettiin pellenä. Kävi juuri niin, miten ei olisi pitänyt käydä.

Nykyisin Jokinen haluaa pitää yksityisasiansa visusti ominaan.
– Työ viihdealalla on julmaa. Ulkoapäin tulee paljon pahaa puhetta. Kateus tuntuu olevan monen vahvin laji. Eipä ihme, että viihdealan tekijät pitävät yhteyttä toisiinsa mielummin kuin suureen julkisuuteen, hän sanoo.

Pahat puheet eivät koomikkoa nujerra. Mies tekee parhaillaan sketsisarjaa, joka on tarkoitus kuvata Tampereella.

Tähän mennessä Jokisen tunnetuin teos on Ylen radioteatterille vuonna 1995 kirjoittama Tulitikkuja palauttamassa.

Radioon kuunnelman ohjasi Ilkka Toiviainen. Pääosissa olivat Matti Pellonpää ja Puntti Valtonen. Kuunnelma tuli ulos päivää myöhemmin, kun Pellonpää oli edellisenä päivänä nukkunut pois.

Kuunnelman Jokinen ohjasi myöhemmin myös Keurusselän kesäteatterille. Kun on kyse Jokisesta, eipä ole ihme, että kirjallekin on tulossa jatkoa.

 

 

Terhi Palonen