Syöehtosopimusneuvottelut umpikujassa

UutisOivassa kerrottiin joskus viime vuosikymmenen marraskuussa katkenneista syöehtosopimusneuvotteluista. Tuolloin neuvottelut katkesivat ruoansaajaosapuolen pääneuvottelijana toimivan uhmaikäisen pöydästä poistumiseen. Lukijan toiveesta päivitämme kuulumiset neuvottelutilanteesta.Tahmeasti alkaneiden neuvotteluiden jälkeen sopimuspöytään on palattu ja paikoin edistystäkin on tapahtunut. Ratkaistavia kysymyksiä on kuitenkin paljon, ja näiden vuoksi neuvottelut ovat taas katkenneet. Tällä kertaa ruoantajaosapuolen toimesta.tuukka olli toimittaja kolumni
– Meillä ruoanantajaosapuolella on se lähtökohta, että herkku annetaan ruokailun jälkeen, ei ennen. Eikä aina, kun joku ruoansaajista sellaisen näkee, isä ruoanantajista kommentoi.
– Emme voi edetä seuraaviin kysymyksiin, ennen kuin tämä herkkukysymys on ratkaistu, hän lisää.

Ruoansaajaosapuolen näkemys on täysin vastakkainen.
– Haluan herkun nyt, uhmaikäinen kommentoi olohuoneen lattialla joulupukilta saamansa leikkiparkkihallin äärellä.

Sovittelijana toimiva äiti myöntää, että katkenneet neuvottelut alkavat käydä raskaaksi.
– Ainakin tuolla ruoanantajaosapuolella. Se on aina neuvotteluiden katkeamisen jälkeen tyhjentänyt ruoansaajien lautasen omaan mahaansa. Se alkaa näkyä.

Ruoanantajaosapuolelle pääneuvottelija ehdottaa liikunnan lisäämistä, sen säännöllistämistä ja itsehillintää.

Laajempi ratkaistava kysymys on palkitsemiskulttuuri. Ruoansaajaosapuolta närästää ruoantajien palkintobonukset, kuten myöhäisemmät nukkumaanmenoajat , television katsominen ilman lupaa ja omatoimiset herkuttelut.
– Kyllähän me ollaan palkkiojärjestelmä luotu. Esimerkiksi potta-asioinnista saa aina tarran vihkoon, tuli sinne kuormaa tai ei. Kuorma tuottaa sitten jo toisen tarran. Kun tarroja tulee riittävästi, saa palkinnoksi pikkuauton, eli palkintoauton, isä esittelee ruoansaajille maksettavaa suorituksiin perustuvaa bonusjärjestelmää.

Ruoansaaja- ja pottailuliiton kanta kuitenkin on, että palkintojärjestelmää tulee päivittää ennakoivampaan suuntaan.
– Haluan palkintoauton nyt, parkkihallin vierestä kajahtaa.

Sovittelija ei toistaiseksi ole pystynyt laatimaan sovintoesitystä, sillä osapuolten vaatimukset ovat täysin päinvastaiset.
– Lähdetään nyt siitä, että laitetaan isä lenkille tai vaikka uimaan, ja jutellaan ruoansaajaosapuolen kanssa. Isälle pieni liikunta tekisi hyvää paitsi neuvotteluiden raskauden, myös muunlaisen rauhoittumisen kannalta.

Entä millaisissa asioissa neuvottelut ovat edistyneet?
– No, eilen lihamakaronilaatikkolautasen tyhjentäminen ei neuvotteluita vaatinut. Meille ruoanantajille tosin ei jäänyt mitään, isä kommentoi laskien pizzakorttinsa leimoja.