Syöehtosopimus uhmaikäisen kanssa

Syömisneuvottelut uhmaikäisen kanssa ovat katkenneet. Neuvotteluista odotettiin vaikeita, sillä ruoanantajapuolen esitys tarjoiluksi oli saanut ennakkoon syöjäosapuolelta tyrmistyneen vastaanoton. Ruoantajaosapuolen tarjous risotosta ei aiheuttanut hurraahuutoja syöjäosapuolessa, joka olisi kaivannut pastaa tai spaghettia. Neuvottelut käytännössä katkesivat siinä vaiheessa, kun syöjäosapuolen edustajana toimiva uhmaikäinen poistui pöydästä.tuukka olli toimittaja kolumni

– Sieltä puolelta tuli vain kommentti ”pois”, ja sitten pöytä siltä puolen tyhjeni, kommentoi isä ruoanantajien puolelta.

Isä ei kuitenkaan pidä tilannetta varsinaisena neuvotteluiden katkeamisena.

– Kuvailisin tätä enemmän aikalisäksi, jonka aikana molemmat osapuolet vetävät hieman henkeä ja kokoavat ajatuksiaan. On tärkeää, että ensin vähän puhdistetaan ilmaa, että päästään taas jatkamaan puhtaalta pöydältä vähän avoimemmin. Jankkaaminen ei johda mihinkään, isä kuvailee tilannetta.

Neuvotteluiden toinen osapuoli oli pöydästä poistumisen jälkeen vähäsanaisempi.

– Mee pois, uhmaikäinen ruoansaajista totesi.

Uhmaikäisen äiti aloitti sovittelun välittömästi syöjäosapuolen poistuttua neuvotteluista. Hän kertoo isän tulleen jo neuvotteluissa vastaan.

– Isä lupasi uhmaikäiselle, että jos hän syö tietyn määrän, hän saa herkkua jälkiruoaksi. Tähän uhmaikäinen ei suostunut, mutta ei tarjonnut ratkaisuehdotustakaan. Sillä tavalla tilanne on vähän hankala. Täytyy löytää uusi väylä, miten edetä, äiti kertoo.

Perinteisesti neuvottelutaktiikoina on pidetty leikisti liian kuumaa ruokaa maistelevaa nallea tai ahnetta poroa, jolla on taipumus tyhjentää uhmaikäisen ruokalautanen, ellei hän itse tule pitämään puoliaan.

– Nekin ovat vähän vaikeita nyt, kun uhmaikäinen käsittää, ettei ruoka ole oikeasti kuumaa, eikä pehmoporo sitä syö, äiti pohtii.

– Lisäksi uhmaikäinen muistaa ulkoa eri lautasten muumihahmot ja traktorit, joten yllätyskuvan esiin kaivaminen ruoan alta ei enää toimi, äiti jatkaa.

Toisaalta neuvottelutaktiikoihin on saatu uusia asioita, kuten lupaus Ryhmä Haun katsomisesta hyvin menneen ruokailun jälkeen.

– Mun mielestä se olis hyvä idea, mutta nytkin se istuu tuolla sohvalla ja vaatii Ryhmä Hauta, isä murehtii.

– Ryhmähauta haluan, kommentoi uhmaikäinen.

Äidin mukaan on mahdotonta arvioida, koska neuvottelupöydän ääreen taas päästään.

– Toisella osapuolella neuvotteluhalua kyllä on, ja siellä kehitellään aktiivisesti uusia avauksia. Itse kehottaisin molempia osapuolia säilyttämään malttinsa, etenkin ruoantajapuolella. Toisella osapuolella hermostuneisuus on jo selvästi tasaantunut, äiti kuvailee tilannetta.

Seuraamme tilanteen kehittymistä herkeämättä paikan päällä.

 

Tuukka Olli