Syksyllä käydään taistelua vieraslajeja vastaan

jättiputki vieraslajitJättiputki on Suomen yksi tunnetuimmista vieraslajeista. Sitä on hävitetty talkoilla pitkin Suomea. Kuva: UutisOivan arkisto

OIVASEUTU. Maa- ja metsätalousministeriö aikoo laittaa haitalliset vieraslajit kuriin. Uusi ohjelma myöntää rahoitusta hankkeisiin, joiden avulla on tarkoitus vähentää vieraslajiesiintymiä. Samalla lisääntyy luonnon monimuotoisuus. Ohjelman tarkoituksena on myös lisätä vieraslajitoimijoiden yhteistyöstä.

Oman hankkeen suunnittelu kannattaa aloittaa nyt, kehottaa ely-keskus tiedotteessa.
– Aluksi kannattaa selvittää, kuinka laajasti vieraslajia esiintyy ja onko lähialueilla useampia esiintymiä, joita voitaisiin kustannustehokkaasti hoitaa samalla kertaa, valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen neuvoo.

Apua voi pyytää ely-keskukselta sekä valtakunnalliselta vieraslajien asiantuntijaverkostolta.

Rahoitusta voivat hakea muun muassa yhdistykset, yritykset ja kunnat. Rahoitushaku alkaa syksyllä. Avustusta myönnetään lähtökohtaisesti puolet hankkeen kustannuksista. Toisen puolen voi kattaa esimerkiksi talkootyöllä.
– Alkuperäiskasveja kasvavat elinympäristöt edistävät luonnon monimuotoisuutta, virkistävät asukkaita ja tekevät koko alueesta houkuttelevat, Leinonen kuvailee.

Hankkeet käynnistyvät aina rahoitusta seuraavana vuonna. Rahoitusta voidaan myöntää torjuntaan, torjuntatyön neuvontaan sekä torjunnan jälkiseurantaan.

 

Lajit selville portaalista

Haitallisia vieraslajeja ei ole luvallista kasvattaa tai antaa kasvaa omistamallaan kiinteistöllä. Haitallinen esiintymä on siis poistettava alueeltaan. Tiehen liittyvien alueiden hoidosta vastaa puolestaan tienpitäjä. Tunnetuimpia vieraslajeja ovat kasvien puolelta muun muassa jättipalsami, komealupiini ja japanintatar.

Niinikään haitalliseksi määritellyn kurtturuusun kohdalla eletään siirtymäaikaa: sen kasvattaminen muuttuu kielletyksi kesäkuussa 2022. Kasvia ei kuitenkaan saa enää esimerkiksi myydä.

Verkossa pyörivään Vieraslajiportaaliin pyydetään ilmoittamaan kaikista vieraslajiesiintymistä. Etenkin espanjansiruetanasta, aasianrunkojäärästä, piisamista, keltamajavankaalista ja täpläravusta pyydetään havaintoja.

 

Nina Ylinen