Susi liikkui Ikaalisten Sarkkilassa ja Kolkolla

susi hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkalaKuva: UutisOivan arkisto

IKAALINEN. Susista saatiin keskiviikkona näköhavaintoja lkaalisten Kolkolla ja Sarkkilassa. Ikaalisten-Jämijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Tuomo Kivimäen mukaan tällä hetkellä on kaikki viitteet siitä, että liikkeellä on ollut susi.

Kolkolla nähtiin päivänvalolla kaksi sutta, ja Sarkkilasta tehtiin havainto yhdestä sudesta illansuussa lähellä Sarkkilanjärven asuntoalueen koirapuistoa. Molemmissa paikoissa riistanhoitoyhdistys on käynyt varmistamassa havaintoja, ja maasta löytyi suden jäljiksi sopivia jälkiä. Sarkkilanjärven päästä suden matka on jatkunut kolmostielle päin. Kun jälkiä seurattiin, maasta löytyi aika runsaastikin karvoja sisältävä ulostekasa, joka sopii suden ulosteeksi.

Kolkolta löytyneistä jäljistä ei saatu yhtä hyviä mittaustuloksia kuin Sarkkilasta. Suurpetojen jäljet nimittäin aina mitataan, jotta ne pystyttäisiin yksilöimään tiettyihin eläinyksilöihin.

 

”Havainnoista pitäisi aina ilmoittaa”

Sarkkilan havainto yhdestä sudesta tehtiin tehtiin pimeässä lampun valossa. Kivimäen mukaan ei siis voida tietää, oliko lähellä toinen susi vai ei.

Susihavainnoista käytiin myös some-keskustelua. Vaikka havainnot tehtiin asutuksen läheltä, Kivimäki ei niitä pidä erityisen erikoisina. Hysteriaan ei hänen mielestään ole syytä.
– Samalta paikalta on vuosien aikana kulkenut petoja karhusta lähtien. Se on luontainen kulkureitti. Aina havainnot asutuksen lähellä herättävät huolta enemmän tai vähemmän. Ilveshavaintoja on tehty hyvin läheltä keskustaa, ja kauriitahan on keskusta-alueellakin, ja on luonnon normaalia kiertokulkua, että pedot kulkevat ruoan perässä.
– Luonnon eläimet kulkevat päivässä kymmeniä kilometrejä, jos ovat kulkupäällä.
– Tärkeää on ilmoittaa suurpetohavainnot meille riistanhoitoyhdistykseen, ja meidän tehtävämme on käydä katsomassa jälkiä ja varmistamassa.

 

Liisa Raipala