Surukukkien tilaajille

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Eräänä työpäivänä hautausmaalla laitoin pois vanhoja surusidontatöitä. Halusin purkaa ne ja lajitella osan maatuvaan, osan sekajätteeseen. Hämmästyin, kuinka paljon rautalankaa ja muovinarua niistä löytyi! Rautalangalla oli tuettu kukkia niin surulaitteissa kuin -kimpuissakin, ja etenkin kahvaan sidotuissa surulaitteissa tällainen tukilangoitus tekee työn purkamisesta vaivalloista. Eipä siis ihme, että nämä työt, joissa suurin osa on maatuvaa jätettä, laitetaan suosiolla sellaisenaan sekajätteeseen. Töitä kun riittää muutenkin…

Edellä mainittua kukkien tukilangoitusta on joskus opetettu alan kouluissa, mutta se on sittemmin jäänyt pois opetuksesta. Ammattitaitoinen floristi osaa tehdä kestävän surutyön ilman kukkavarsien tukemista. Joitakin harvoja poikkeuskukkia saattaa olla, mutta yleisesti tukilangoitusta ei tarvita. Ei varsinkaan tukevavartisille kukille, kuten ruusulle. Yleisesti ottaen surusidonnassa tulisi ottaa ekologisuus huomioon, jotta hautausmaalla voitaisiin helposti joko lajitella niissä olevat materiaalit tai laittaa parhaassa tapauksessa koko työ maatuvan jätteen joukkoon. Esimerkiksi surulaitteiden kahvan kukkasienestä on helppo irrottaa kukat, jos kukissa ei ole rautalankaa. Kimput taas voisi laittaa sellaisenaan maatuvaan jätteeseen, jos ne olisi sidottu kiinni esimerkiksi juuttinarulla tai luonnonniinellä (ja ilman rautalankaa!). Luonnonmukaisempi sidontatapa ei olisi ainoastaan ekologista, vaan myös kaunista.

Joten kysymykseni teille kukkakaupan asiakkaille on seuraava: kun tilaat surusidontatöitä, voisitko pyytää ne ekologisena? Asiakkaana voit vaikuttaa.

Kausari

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.