Suomen kauneimmat Ayrshire-lehmät tulevat Ikaalisista

Änkön voitokas näyttelytiimi ja palkittu hiehoryhmä: Änkön Rai-Ca ja Juho Vuorenmaa, Änkön Oliver Ronja ja Sari Änkö sekä Änkön Rose-Donna ja Valtteri Änkö.

IKAALINEN/SEINÄJOKI. Seinäjoella Sarkamessujen yhteydessä järjestetyssä Ayrshire Winter Showssa nähtiin ikaalislaisten lehmien ja hiehojen voittoputki. Sari Änkön karjaan napsahtivat sekä Ayrshire Junior Champion että kunniamaininta. Kirsikaksi kakun päälle kotiin saatiin myös hiehojen kasvattajaluokan voitto. Sanna Savikon ja Asko Taivalmäen omistama Kalliokielen Muumi otti Seinäjoelta kotiinsa näyttelyn parhaan utareen palkinnon sekä Ayrshire Grand Champion -palkinnon. Lisäksi Savikon ja Taivalmäen karja nimettiin kolmatta kertaa peräkkäin Suomen vuoden parhaaksi ayrshirekarjaksi.

Karjanäyttelyssä lehmiä rakenteen perusteella kauneusjärjestykseen asetti tänä vuonna kanadalainen André Richard. Sekä hiehoissa että lehmissä valitaan koko näyttelyn kolme parasta: champion, vara-champion ja kunniamaininta, jotka ovat näyttelyn arvostetuimpia palkintoja. Kasvattajaluokassa tuomari arvioi kolmesta eläimestä koostuvan ryhmän tasapainoisuutta ja -laatuisuutta.
– En todellakaan osannut odottaa tällaista menestystä, Sari Änkö totesi näyttelyn tulosten ratkettua.

Hän on kiertänyt karjanäyttelyitä ympäri Suomea jo 20 vuoden ajan, mutta tänä vuonna retki jäi lähes tekemättä.
– Olin jo varannut eläinpaikat, mutta ehdin perua ne kertaalleen ennen näyttelyä, kun ajattelin, ettei sopivia eläimiä ole. Jalostusneuvojan kannustuksesta varasin ne kuitenkin uudelleen, enkä näköjään turhaan.

Savikko ja Taivalmäki olivat niin ikään tyytyväisiä menestykseen. Näyttelyn kaunein lehmä on todellinen katseenvangitsija.
– Muumi on kaunis ja kotioloissa todella hyvin käyttäytyvä lehmä. Se ei kuitenkaan pidä kehäesiintymisestä vaan on aina ollut hankala esittää tuomarille, pariskunta kuvailee voittajaa.

Ikaalisista lähtiessään he tiesivät mukana olevan lehmän olevan kaunis, mutta Champion-titteli yllätti silti.

Karjanäyttelyt ovat karjanomistajalle aina suuri ponnistus, eikä ainoastaan näyttelyssä kulutetun ajan takia, vaan myös ennakkovalmisteluiden vaatimusten vuoksi.
– Näyttelykipinä on se, joka tänne saa lähtemään aina uudestaan, Änkö kertoo.
– Joka vuosi sitä sanoo, että enää en lähde, mutta täällä silti ollaan. Nämä ovat rankkoja, mutta antoisia reissuja, Savikko toteaa.

Kasvattajien mukaan voittajalehmien elämä jatkuu kotinavetassa samoin kuin kaikkien muidenkin. Ruusukkeet nostetaan seinälle ja eläimet pääsevät nauttimaan arkirutiineistaan kavereiden kanssa.
– Kyllä nämä auttavat jaksamaan arjessa paremmin, tuovat piristystä siihen jokapäiväiseen tekemiseen, he toteavat.

 

 

Eeva Linnainmaa