Haveriin kadonnut sukeltaja pääsi pinnalle iltakahdeksan aikaan

Kadonnutta sukeltajaa etsitään Haverin vanhasta kaivoksesta. Arkistokuva.

VILJAKKALA. Haverissa eilen illalla kadonnut sukeltaja saatiin pintaan kello 20.15 hyväkuntoisena. Paikalla olleet lääkäri ja ensihoidon yksikkö tarkastivat sukeltajan kunnon ja totesivat, että pitkästä yli 8 tunnin sukelluksesta huolimatta hän ei tarvitse sairaalahoitoa. Pelastuksen yksiköt pääsivät poistumaan paikalta kello 21.

Haverin kaivosalue suosittu, joskin vaativa sukelluspaikka. Pelastuslaitos sai hälytyksen ihmisen pelastamisesta vedestä jo kello 15.19. Vanhassa vedellä täyttyneessä kaivoksessa oli kadoksissa kokenut tekniikkasukeltaja, johon ei saatu yhteyttä sukellusharjoituksen päätyttyä.

Viiden jälkeen kadonneeseen sukeltajaan oli näköyhteys. Hän ei kuitenkaan voinut nousta välittömästi pintaan sukellustaudin estämiseksi. Pitkän sukelluksen aikana sukeltajan kudoksiin kertyy typpeä niin paljon, että nousun aikana on pidettävä pakollisia dekompressiopysähdyksiä, joiden aikana sukeltaja odottaa lasketussa syvyydessä sovitun ajan. Tämän ajan aikana typpi vähenee kudoksista uloshengitysilman kautta.

Päivystävä palomestari Ville Naskali arvioi tuolloin, että sukeltaja pääsee pintaan kello 20 aikaan.
– Nousu on tehtävä varoen, jotteivat kupla aiheuta haittaa elimistölle. Sukeltajalle on saatu toimitettua varahappea, joten se ei ole ongelma. Suurin ongelma on kylmyys.

 

Tuukka Olli
Nina Ylinen