Suffelia ja muistelua 50-vuotisluokkakokouksessa

Toukokuun lopussa vuonna 1969 jätti 36 nuorta Jämijärven kunnallisen keskikoulun ja siirtyi eteenpäin elämässään. Samalla jätettiin hyvästit myös silloiselle kirkonkylän koululle. Syksyllä alkoi koulunkäynti uudessa keskuskoulussa.

Nyt 50 vuotta myöhemmin meitä kokoontui 28 vähän vanhempaa ”tyttöä ja poikaa” luokkakokoukseen. Aloitimme sen vanhan opinahjomme pihamaalta. Siellä nautimme kuohuvaa ja Suffelit. Miksi Suffelit? No, silloin kouluaikana oli Salosen Niilon kauppa siinä ihan koulun kulmalla ja sieltä kävimme ostamassa Suffeleita ja lakupötköjä.

Koulurakennuksen ympäri pääsi vieläkin kävelemään, niinkuin ennenkin välkällä kierrettiin käsikynkkää.

 

Koko poppoo kokoontui vanhan opinajon portaille nostamaan maljat kuluneelle viidellekymmenelle vuodelle. Kuva: Raimo Hannukainen

 

 

Siitä siirryimme Korsukylään makoisalle lounaalle ja muistelemaan menneitä. Mukana oli myös lektor Pirkko Leskinen, joka oli meillä muutaman vuoden luokanvalvojana ja opetti meidät ruotsin ja saksan kielen saloihin. Siihen aikaan ei Jämpällä opiskeltu ollenkaan englantia.

Ruotsin opiskelua kaikki muistelivat lämmöllä, se ei silloin ollut pakkoruotsia. Leskinen muisteli kouluaikojamme ja silloista kunnan organisaatiota, kun Jämsän Maija ja Vähävihun Aimo olivat kunnan päättäjät ja johtajat.

Meistä ei tullut lääkäreitä eikä tohtoreita, mutta insinöörejä, sairaanhoitajia ja kirjanpitäjiä tuli hyvin monesta. Useimmat mukana olleet ovat saaneet olla työelämässä ilman työttömyysjaksoja.
Nyt muutamaa lukuun ottamatta olemme juuri hiljattain eläköityneet, ja aloittaneet sen kolmannen elämänvaiheen. On aikaa muistella menneitä ja nauraa niille kommelluksille.

 

Anja Tunturi

 

 

Lähetä oma pieni juttusi tai mielipidekirjoituksesi UutisOivalle. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803.