Sometellen sotaan?

Sosiaalinen media on uusi tapa olla yhteydessä ystäviin ja tuttaviin. Myös yritykset ovat yhteydessä asiakkaisiinsa somen välityksellä, uutisia julkaistaan jatkuvasti enemmän ja niin edelleen. Nykyajan maailmassa sen käyttöä näkyy kaikkialla: monet suuret yhtiötkin hyppäävät mukaan somevaunuun, sillä ne tietävät, kuinka suuri ilmiö on kyseessä ja oman tilin perustaminen eri alustoille ei ole milloinkaan ollut niin nopeaa ja helppoa kuin nykyään. Samalla yhtiöt voivat näyttäytyä entistä persoonallisemmilta tavallisille käyttäjille. Somessa on myös erittäin helppoa ottaa kantaa esimerkiksi yhteiskunnallisiin asioihin, sekä kansainvälisiin että kotimaisiin. Joten on helppo sanoa: sosiaalinen media on kenties 2010-luvun tärkeimmistä keksinnöistä ellei tärkein.

Väite voi mielestäni hyvin pitää paikkansa, vaikka muitakin vallankumouksellisia keksintöjä on syntynytkin. Hyviä esimerkkejä ovat muun muassa avaruustutkimuksen saavutukset, kuten SpaceX-yhtiön uudelleenkäytettävät raketit, ja Aurinkokunnan muita planeettoja ollaan päästy tutkimaan entistä tarkemmin.

Kiistää ei kuitenkaan voi, kuinka internetin käyttö on muokannut maailmaa tämän vuosikymmenen aikana. Tämä johtuu internetin jatkuvasti kiihtyvästä kasvusta, mikä on saanut ihmiset haaveilemaan alustasta, joka kulkee hyvin mukana ja sopii hyvin myös uuteen keksintöön,

 

älypuhelimeen.

Monet some-palvelut nykyään keskittävät toimintaansa älypuhelimiin enemmän, jotkut alustat keskittävät taas vain ja ainoastaan muihin älylaitteisiin.

Some-palvelut sopivat monille ikäryhmille, mutta tämä riippuu palvelusta. Esimerkiksi Snapchat on lähes täysin nuorten käytössä, kun taas Facebook ja Twitter ovat enemmän vanhempien ihmisten suosiossa.

Some on jatkuvassa kasvussa ja voi hyvin, mutta onko siitä jo tullut ylipääsemätön este tai kenties eräänlainen huumausaine? Olemmeko lähteneet sometellen sotaan?

 

Ariel Tisson

Kirjoittaja oli UutisOivassa tet-harjoittelussa.