Sohvan moninaiset käyttötarkoitukset

Kun perheessä sattuu asumaan sellainen otus kuin taapero, ei luovuudella ja mielikuvituksella ole rajoja. Ei varsinkaan sohvan käytön saralla. Tämä olohuoneen pyhistä kuin pyhin miljoonine tyynyineen kun on saanut reippaasti uusia käyttötarkoituksia. Esittelenpä tässä muutamia:

Esterata. Tämä on oikeastaan aika mukava juttu. Sohvalla mahtuu tekemään kuperkeikan ja sen irrotettavista selkänojatyynyistä voi tehdä esteen, jonka yli kiivetä. Plussaa: Kehittää lapsen vartalonhallintaa ja yleistä liikunnallisuutta. Miinusta: Toisinaan aikuisen pitää vahtia, kuinka korkeaa estettä sitä halutaankaan ylittää. Ja pysyykö se pystyssä.

Hyppykivet. Sohvatyynyjä asetellaan kiviksi lattioille, lapsi hyppii kiveltä kivelle. Plussaa: Samat kuin edellä, lisäksi hyppelystä voi tehdä leikin. Miinusta: Kivi saattaa luiskahtaa, joten on huolehdittava, ettei lapsi pääse kolauttamaan päätään.

Kulmatalo. Kulmasohvalla kahdesta selkänojatyynystä ja yhdestä viltistä saa helposti pienen majan, jota meillä kutsutaan kulmataloksi. Plussaa: Helppo rakentaa. Miinukset: Talon joutuu rakentamaan aika monta kertaa, koska lapsen mielestä talosta poistuminen ja sinne meneminen hoituu luontevimmin katon läpi.

Linna. Kasasta sohvatyynyjä voi rakentaa useammankin pikkumajan. Yhdessä ne pienellä mielukuvituksella muodostavat linnan torneineen. Plussat: Rakentaminen ruokkii aikuisenkin mielikuvitusta, mahdollistaa monipuolisemmat leikit. Miinukset: Uudenlaiset rakennusratkaisut voivat herättää kritiikkiä. Pitäisi olla samanlainen kuin silloin viimeksikin, mutta kukaan ei muista, millainen se viimeksi oli.

Kylpylä. Jostain käsittämättömästä syystä meidän kylpylämme olennaisia elementtejä ovat lakoon kaadettujen sohvatyynyjen lisäksi sekaan mytätyt viltit ja pehmolelut. Lopuksi jälkikasvu sukeltaa koko hoidon sekaan ja on kuulemma kylpylässä. Isin pitäisi laskea vesiliukumäkeä. Plussat: Jälkikasvu hoitaa rakentamisen alusta loppuun. Miinukset: Isi hoitaa purkamisen alusta loppuun eikä mahdu vesiliukumäkeen.

Kaadettu talo. Sohvan joka ainoa irtoava elementti on yhdessä kasassa olohuoneen lattialla. Sinne on lisätty myös kylpylästä tuttuja elementtejä sillä erolla, että nyt mukana on myös muun muassa pikkuautoja, pikkusiskon vauvaleluja ja perheen kissa. Plussat: Ei ole. Miinukset: Isillä räjähtää pää, kun sellaisen näkee.

 

Tuukka Olli
on perehtynyt kolmivuotiaan rakennusteknisiin ratkaisuihin.