Sinilevää löytynyt seudun uimarannoilta

Ely-keskus seuraa sinilevätilannetta. Arkistokuva.

OIVASEUTU. Sinileväkukintojen määrä on lisääntynyt tällä viikolla lämpimän ja heikkotuulisen sään vuoksi.

Sinilevää on havaittu hieman Hämeenkyrön Järvenkylänjärven uimarannalla, Kyrösjärvellä Ikaalisten Toivolansaaren uimarannalla. Mikäli sää jatkuu mainitunlaisena, levää tulee todennäköisesti lisää.

Sinilevän tunnistaa vihertävistä, kellertävistä tai sinivihreistä lautoista. Lautta hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen. Sinilevä ei jää kokeiltaessa roikkumaan keppiin.

Leväesiintymät ovat usein paikallisia. Tilanne voi muuttua nopeastikin tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan.

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan, jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä.

Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Järvivesi on lämmennyt

Järvivesi on myös lämpimämpää kuin viikko sitten.

Toivolansaaren uimarannassa mitattiin toissapäivänä veden lämpötilaksi 21,3 astetta. Hämylänlahdella lämpötila on 22,7 astetta.

Järvenkylänjärvellä vesi on jopa 23 asteista.

 

Nina Ylinen