Sinilevää hieman edellisviikkoa enemmän – seudulta ei havaintoja

Kuva: UutisOivan arkisto

OIVASEUTU. Sinilevää havaittiin hieman viime viikkoa enemmän Pirkanmaan vesistöissä. Sinileviä on kuitenkin ajankohtaan nähden edelleen hieman normaalia vähemmän.

Asiantuntijoiden tekemien havaintojen mukaan seudulla ei havaittu lainkaan sinilevää. Havaintopisteet ovat Paijalanrannassa Viljakkalassa, Järvenkylänjärvellä Hämeenkyrössä sekä Ikaalisissa Toivolansaaren uimarannalla sekä Hämylänlahdella.

Runsaasti levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Hieman sinilevää havaittiin Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Ukkijärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan uimarannassa, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Virroilla Marttisenalaisen uimarannassa.

Limalevä hämää uijaa

Tuntuuko iho limaiselta uinnin jälkeen? Kyse saattaa olla nimensäkin mukaan limalevästä, Pirkanmaan ely-keskus kertoo.

Tämä paljain silmin näkymätön levä viihtyy etenkin humuspitoisissa, ruskeissa järvivesissä. Uimarin iholla leväsolut hajoavat, iho tulee limaiseksi ja kuivuessaan kiristäväksi.

Levä ei ole myrkyllinen, mutta voi aiheuttaa iho-oireita kuten voimakasta punoitusta ja kutinaa. Kutinaa voi estää huuhtomalla ihon uinnin jälkeen puhtaalla vedellä tai kuivaamalla karkealla pyyhkeellä.

 

Nina Ylinen