Siivoojat, koulutus ja ammatillinen järjestäytyminen kunniaan

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Jälleen on tullut uusia suosituksia. Nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee rajaksi korkeintaan 50 hengen tilaisuuksia koronaviruksen vuoksi ja asiakkaita saa ottaa maksimissaan puolet asiakaspaikkamäärästä. Mutta miksi korona leviää ja miksi ei? Näitä vähemmän mainittuja syitä tuon tässä esiin.

Yksi syy on siivoojien aliarvostus. Juhlatilojen vuokraajan oma siivous – suit sait – ei ole enää nykypäivää. Siivoojan työ on vaativaa ja siihen saa noin vuoden ammatillisen koulutuksen ja siinäkin on eri linjoja, kuten esimerkiksi laitoshuollon siivous. Ammattisiivoojat saavat myös täydennyskoulutusta, kuten koronaviruksesta vajaan päivän koulutuksen.

Siivouksessa on värikoodit, vaaditaan siivousaine- ja aineturvallisuustietämystä ja viruspesäketuntemusta. Ammattilaissiivooja tietää mihin kosketaan ja pyyhkii myös esimerkiksi tuolien selkänojien yläosat.

Koronavirus pysyy pitkään pinnoilla. Ammattisiivojien taito olisi viimein syytä nostaa kunniaan edes nyt koronavirusaikana. Osaaminen tietysti maksaa vähän enemmän, mutta miksi terveydestä pitäisi tinkiä?

Järjestäytyminen: mistä tietoa saa? Yleensä tuoreista päätöksistä saa pureskeltua tietoa työnantajaliitosta, kuten esimerkiksi MaRa:sta eli Majoitus- ja ravitsemusalan liitosta. Heikoksi jää, jos seuraa vain sanomalehtiä. MaRa lähettää jäsenilleen koronaviruksesta ajankohtaistetut omavalvontaosiot, miten toimia monen asian osalta, kuten koronaetäisyydet. Ammatillinen järjestäytyminen ei koske vain työsuhdeasioita, vaan myös alan ammattiosaamista.

Onko paikka rekisteröity ravintolaksi tai anniskeluravintolaksi? Näilläkin on erilaisia terveydellisiä vaateita alkaen ilmastoinnista pintanäytteiden ottamisvelvollisuuksiin, joita puolestaan valvoo terveysvalvonta. Jos paikka on vain yleinen tila, sillä ei ole mitään merkittävää valvontaa joitain poikkeusta lukuun ottamatta. Näitä poikkeuksia on esimerkiksi palovalvonta.

Tällaiset valvotut paikat löytyvät julkisesta terveysvalvonnan Oiva-rekisteristä.

Lehdet tekevät autoista monenlaisia testejä. Mutta koska lehdet testaavat ruoka- ja juhlatiloja? Testiaiheita olisi terveysturvallisuuden lisäksi monia muitakin, kuten puhdas ilma ja ilmankierto, esteettömyys (inva-WC:t ja hissit, invaväylät) ynnä muut.

 

Jyrki Sasi
toimitusjohtaja
Urkin Piilopirtti

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti tai WhatsApp-viesti numeroon 044 082 0040.