Siirron suunnittelu vaatii huolellisuutta

Pääkirjoitus 13.12.2018

 

Ikaalisten lukio-opetus on siirtymässä valtuuston maanantaisen päätöksen myötä Sastamalan koulutuskuntayhtymän alaisuuteen. Päätös syntyi valtuustossa vasta pitkän keskustelun ja lukuisien äänestysten jälkeen.

Lukion tulevaisuus on herättänyt kaupunkilaisten keskuudessa paljon keskustelua. Osa ikaalilaisista on ollut vahvasti itsenäisen lukion kannalla, osa uskoo siirtymisen Saskyn suojiin takaavan lukion säilymisen kaupungissa paremmin.

Sitä on turha kiistää, että lukiopäätös hakattiin maaliin turhan hätäisellä valmistelulla. Opettajakunta ei päässyt keskustelussa oikeastaan lainkaan ääneen, eivätkä luottamushenkilötkään voineet tässä ajassa perehtyä kovin syvällisesti siihen, mikä kaikki siirron myötä muuttuu tai täytyy muuttua.

Kun suunnitelmat on tehty isolla pensselillä, siirtovaihe pitää hoitaa huolella. Hyvää suunnittelua vaativia kysymyksiä on lukuisia. Miten hoidetaan mahdollisimman jouhevasti yläasteen ja lukion yhteisten opettajien opetustyö jatkossa? Miten tilat palvelevat lukio-opetusta parhaalla mahdollisella tavalla? Miten tulevat lukiolaiset voivat saada hyötyä Saskyn muusta opetustarjonnasta?

Jotta Ikaalisten lukio säilyy tulevaisuudessa, pelkkä siirtyminen Saskyn sateenvarjon alle uusiin tiloihin ei riitä. On huolehdittava siitä, että lukio on houkutteleva ja pystyy valmistamaan nuoret hyvin jatko-opintoihin. Tärkeässä roolissa tulee olemaan myös oppilaitoksen ilmapiiri, joka on pienessä lukiossa keskeinen vetovoimatekijä.

Vaikka päätös lukion siirrosta syntyi äänestämällä ja kiireisessä ilmapiirissä, lukiosta ei saa tulla kiistakapula, vaan kaikilla asiaa valmistelevilla pitää olla yhteisenä tavoitteena vetovoimainen ja tasokas lukiokoulutus Ikaalisissa.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja