Seudun eduille tarvitaan valvoja

Pääkirjoitus 11.4.2019

 

Kolmostien varren kunnista, Hämeenkyrö, Ikaalinen ja Parkano, ei ole ollut kansanedustajaa kahdella viime kaudella. Hämeenkyröläinen Klaus Pentti (kesk.) istui eduskunnassa vuodet 2003-2011, mutta hänen luopuessaan seudun kunnat jäivät ilman edustajaa. Hämeenkyröläislähtöinen ja Hämeenkyrössä vaalivalvojaisensakin viettänyt Jouni Ovaska (kesk.) on virallisesti tamperelainen, mutta korostaa lähtevänsä ajamaan kolmostien varren kuntien asioita.

Seudullamme on pidetty puutteena sitä, ettei meiltä ole omaa kansanedustajaa, kun vaikkapa naapurista Sastamalasta heitä oli viime vaalikaudella peräti kolme.

Näissä vaaleissa naapurikaupungin edustajien määrä putosi kahteen, mutta Sastamalan ääni jää silti vahvasti kuuluville Ilmari Nurmisen (sd.) ja Arto Satosen (kok.) myötä.

Kokonaisuutena Pirkanmaan kansanedustajista leijonanosa on tamperelaisia. Sastamalan lisäksi oman kansanedustajan saivat Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Valkeakoski ja Ylöjärvi.

Varsinkin maaseudun kannalta olisi tärkeää, että pirkanmaalaiset edustajat muistaisivat huomioida myös Tampereen lähikunnat ja pitää ääntä koko maakunnan puolesta. Asiat näyttäytyvät ympäristökunnissa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa monesti hyvin eri näkövinkkelistä kuin maakunnan keskuskaupungissa.

Myös koulutusasioissa maakunnan ytimen ulkopuoli tarvitsee huomiota. Jotta työvoimaa saadaan tulevaisuudessakin seutumme yrityksiin, myös oppilaitokset pitää saada pidettyä täällä ja niiden opetuksen taso turvattua.

Lisäksi on hyvä muistaa, että lukio- ja ammattikoulutus paikkakunnalla lisää myös kunnan vetovoimaa asuinkuntana.

Kolmostien kuntien ajankohtaisista asioista keskeisin ja eniten odotettu on varmasti kolmostien uuden linjauksen toteuttaminen. Nyt hankkeella on jo laaja tuki Pirkanmaalla, joten uuden linjauksen voisi uskoa saavan alkavalla vaalikaudella rahoitusta, varsinkin kun seudulta on kansanedustaja pitämässä asiaa esillä.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja