Savolainen kolmatta kertaa niukasti ulos mitaleilta kuninkuusmatkalla

Eetu Savolainen jäi jälleen niukasti mitaleiden ulkopuolelle SM-pitkällä. Kuva: Juho Ylinen

IKAALINEN/SIIKAINEN. Eetu Savolainen oli aiemmin urallaan jäänyt jo kaksi kertaa niukasti mitaleiden ulkopuolelle lajin kuninkuusmatkalla. Kahden viikon takainen keskimatkan SM-pronssimies lähti hakemaan lisää täytettä palkintokaappiinsa, mutta mitali jäi lähes 17 kilometrin suunnistuksen jälkeen taas minuutin ja yhdeksän sekunnin päähän.
– Pieni pettymys jäi omasta suorituksesta. Parin kärkimiehen poisjäänti ja yhden keskeytys toi vielä väljyyttä tuloslistan kärkeen, joten mahdollisuudet mitaliin olivat olemassa. Vauhtikin riitti, mutta suunnistamalla tuli pelattua itsensä pois kolmen kärjestä, Savolainen harmitteli.

Miesten yleisen sarjan mestaruuden Kankaanpään Suunnistajien ja Siikaisten Sisun isännöimässä kilpailussa vei ylivoimaisesti Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho lähes neljän ja puolen minuutin marginaalilla hopeamies MS Parman Akseli Ruoholaan.

Ojanahon vauhtiin ei tällä kertaa ollut kenelläkään muulla asiaa, mutta seuraavat sijat olisivat olleet Savolaisen haarukassa.

Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi oli pronssilla minuutin Ruoholasta. Viidenneksi suunnistaneen Savolaisen ja Niemen välissä oli vielä Pyrinnön Elias Kuukka.

Kaksi reilun minuutin suunnistusvirhettä pudottivat 26-vuotiaan nouskilaisen hopea- ja pronssikamppailusta viidenneksi. Pitkältä matkalta plakkarissa nyt kaksi nelossijaa ja yksi vitossija. Kaikki suoritukset ovat jääneet noin minuutin päähän mitalisijoista.
– Vuoden päästä uusi yritys. Kokonaisuutena katsoen tässä on kuitenkin ihan hyvä tilanne, jos voi olla pettynyt viidenteen sijaan pitkällä matkalla, Suomen kansalliseen kärkeen itsensä vakiinnuttanut Savolainen pohti.

Lajisääntöjen mukaan pitkän matkan radan pitäisi miesten kärjen osalta olla hieman reilun puolentoista tunnin mittainen. Siikaisissa ratamestari yliarvioi suunnistajien vauhdin ja Ojanahokin ylitti ohjeajan kuudella minuutilla. Savolainen jäi ennakoidusta ajasta yli 13 minuuttia, mutta järjestäjän metsään mennyt arvio ei suuremmin haitannut.
– Radat olivat kyllä pikkuisen ylipitkät, mutta jos järjestävällä seuralla ei ole kovia pääsarjatason suunnistajia koejuoksijoiksi, ajan arviointi voi olla todella vaikeaa, Savolainen sanoi.

Nouskin laaja taso näkyi jälleen Siikaisissa, kun kuusi miestä selvitti lauantain karsinnasta tiensä sunnuntain 50 miehen A-finaaliin.

Siikaisissa toiseksi paras nouskilainen oli Lauri Oikarinen sijalla 18. Konsta Vanhanen oli 30:s ja Fryderyk Pryjma 33:s. Aleksi Karppiselta jäi yksi rasti välistä ja hänet hylättiin sunnuntaina. Mikko Knuuttila joutui keskeyttämään kilpailun. Naisten mestariksi suunnisti niin ikään ylivoimaisesti MS Parman Maija Sianoja.

Viestisuunnistuksen kauden kohokohta on edessä sunnuntaina, kun Pöytyällä kilpaillaan SM-viesti. Nouski saa jalkeille ainakin kaksi kovaa joukkuetta, joista ykkösjoukkue hakee mitalia.

 

 

Juho-Veikko Hytönen