Sata-Hämeelle tunnustusta parlamentista

Sata-Häme Soi -festivaalin avajaiset täyttivät Festivaali-puiston. Mukana tunnelmassa Sata-Häme Soin toiminnanjohtaja Ulla Majuri (oik.), europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, kaupunginjohtaja Kalle Mäkelä ja Vuokko-Liisa Nuottajärvi.

IKAALINEN. – Ikaalinen on maailman pääkaupunki harmonikassa. Paitsi Sata-Häme Soi -viikolla Ikaalisissa riittää koko vuodeksi kuultavaa ja nähtävää. Ja tarjolla on erilaisia lähestymiskulmia harmonikkamusiikkiin, suitsutti Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen Sata-Häme Soi -festivaalin avajaisissa keskiviikkona.
Avajaispuheen pitänyt Pietikäinen korosti harmonikan ja harmonikkamuusikin huikeaa nousua maailmalla arvostetuksi musiikinlajiksi, vaikka se oli alkujaan vain rahvaan musiikkia ja kirkon hyljeksimää.
– Harmonikka on levinnyt ympäri maailmaa, ja sen sointi mukautuu mitä erilaisimpiin musiikin muotoihin. Harmonikka taipuu niin perinteiseen kesäillan musiikkiin kuin klassiseen, jazziin ja heavymetalliinkin, Pietikäinen korosti.

”Ikaalinen elää kesästä”

Pietikäinen pitää tärkeänä Suomen kulttuurielämän monimuotoisuutta.
– Mitä enemmän meillä on kulttuuria ympärillämme, sitä enemmän rikastumme henkisesti. Paitsi harmonikasta Ikaalinen tunnetaan muustakin vahvasta kulttuuristaan, vanhan kauppalan miljööstä ja vahvoista matkailuyrityksistä. Nyt tästä kaikesta kannattaa nauttia, Pietikäinen sanoi.
Ikaalisten kaupunginjohtaja Kalle Mäkelä korosti avajaissanoissaan festivaalin merkitystä kaupungille.
– Ikaalinen elää vahvasti juhlista ja kesästä. Kaupungille on aina ollut tärkeää tukea niin taloudellisesti kuin henkisestikin festivaalia, Mäkelä muistutti.

Lähes 40 tapahtuman festivaali

Sata-Häme Soi -festivaalin avajaisten musiikillisesta annista vastasivat Hopeisen Harmonikan 2016 voittaja Johannes Koivisto yhdessä viulistiveljensä Onni Koiviston kanssa sekä viihdekuoro Sata-Häme ja Stemmaset johtajanaan Markku Huhtala ja säestäjänään hanuristi Martti Petäjä. Sata-Häme Soi alkoi jo tiistaina perinteikkäästi Jämijärven konserteilla. Viikon aikana muun muassa Ikaalinen-salin suurissa viihdekonserteissa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea Katri Helenan ja Dallapé-orkesterin ja solistien voimin.
Oman Tuvan klubimiljöössä tunnelmoidaan modernien pelimannien Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen äänimaisemien äärellä. 1980-luvulla Ikaalisissa vierailleen Astor Piazzollan musiikkiin ja elämään pureudutaan musiikkidraamassa Mestari Astor.
Kansainvälisiä vieraita ovat klassisen musiikin nuoret taiturit Puolasta ja Espanjasta.
Rajan takaisen Karjalan muistoihin tuo Anne-Mari Kivimäen produktio Lakkautettu kylä.

Festivaaleilla on lähes 40 tapahtumaa ja konserttia.

Terhi Palonen