Sanomalehti on edelleen luotettavin

Pääkirjoitus 18.9.2020

 

Vaikka mediakenttä on verkko- ja somepalvelujen lisääntyessä kasvanut viime vuosina valtavasti, sanomalehtien ylivoimaisuus luotettavimpana mediana ei ole muuttunut, pikemminkin päinvastoin.

IRO Researchin elo-syyskuussa tekemässä tutkimuksessa sanomalehtien kärkipaikka luotettavimpana mediana on vahvistunut, erityisesti 18–24 -vuotiaiden keskuudessa. Nuorista aikuisista 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavana. Tulos on peräti kahdeksan prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Toiseksi luotettavimpana nuoret pitävät televisiota, johon luottaa vain 35 prosenttia nuorista aikuisista. Koko aikuisväestöstä sanomalehtiin luottaa 75 prosenttia ja televisiokanaviin ja niiden verkkopalveluihin 58 prosenttia.

Googlen, sosiaalisen median, tubettajien ja blogien suosiosta huolimatta niiden luotettavuutta ei pidetä kummoisena. Nuorista aikuisista niitä pitää luotettavina 3–15 prosenttia, kaikista aikuisista 2–6 prosenttia.

Luotettavuus on sanomalehdille erittäin tärkeää, sillä yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää luotettavuutta uutis- ja ajankohtaismedian tärkeimpänä ominaisuutena.

Uutismedian tärkeisiin arvoihin kuuluu myös nopeus, mutta siitä joudutaan joskus luotettavuuden vuoksi tinkimään. Lukijoissa voi joskus herättää ihmetystä ja jopa kiukkua se, miksi vaikkapa meidän verkkosivuillamme ei kerrota mitään jostain onnettomuudesta tai epäillystä rikoksesta, vaikka kylillä ja somessa tiedetään asiasta jo paljonkin. Luotettavana mediana me emme voi kuitenkaan kirjoittaa huhupuheista, vaan tarvitsemme uutisten pohjaksi faktaa. Monesti onnettomuus- ja rikosuutisoinnissa kestääkin tovin, joskus pitkänkin, ennen kuin poliisi ja sen myötä media pystyy asiasta kertomaan. Tänä päivänä poliisin tiedotuslinja on lisäksi niin niukka, että monistakaan poliisioperaatioista ei medialle anneta mitään tietoa.

Luotettavuutta ei kuitenkaan voi riskeerata kirjoittamalla epävarmojen faktojen varassa. Luotettavuus on ominaisuus, jota ei voi menettää kuin kerran.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja