Samuli Kyrönviita lähtee kauteen luottavaisin mielin

Samuli Kyrönviita viihtyy salilla.

IKAALINEN. Ikaalisten Urheilijoiden kuulantyöntäjä Samuli Kyrönviita lähtee tulevaan kauteen luottavaisin mielin.
– Kunto on kohdallaan ja treenit ovat sujuneet suunnitelmallisesti, hyväntuulinen 23-vuotias kuulamörssäri tuumaa.

Jo nyt hallikisoissa Kyrönviita on väläyttänyt komeita näyttöjä hyvästä kunnostaan. Viime viikonvaihteessa miesten Varsinais-Suomen hallimestaruuskilpailuissa Turussa hän työnsi oman halliennätyksensä, 17,84. Tuomisena oli pronssia kovasta kisasta, jossa oli mukana Suomen kuulakärki.

Kyrönviidan tie maan kuulaeliittiin on tunnollisen harjoittelun tulosta. Tänä vuonna mies kilpailee yleisessä sarjassa. Menneinä vuosina hän ehti napsia nuorten sarjoissa useita SM-mitaleita, joista kultaisia hänellä on viisi. Kalevan Kisoissa Kyrönviita on päässyt pistesijoille neljästi.

Viime kauden kovin tavoite toteutui, kun hän pääsi nuorten EM-kisoihin. Mitaleille hän ei yltänyt, mutta työnsi siellä kauden parhaan tuloksensa.
– Viime kaudella sormien kanssa oli hieman ongelmia, mutta nyt ne on selätetty, Kyrönviita kertoo.

Tämän hetkisen ennätyksensä Kyrönviita työnsi edelliskesänä Kankaanpäässä. Tuolloin kuula lensi 18,02 metriin.
– Ensi kesänä tavoitteena on päästä 19 metrin tuntumaan. Se on täysin mahdollista, jos paikat pysyvät ehjinä, mies sanoo.

Ihan hirveän pitkä matka Kyrönviidalla ei ole kuulan nykyisen ykkösmiehen Arttu Kankaan kotimaiseen kärkitulokseen, joka on 18,57.

Kevättalven hallikisoihin Kyrönviita aikoo osallistua ahkerasti. Ensi viikonloppuna kisataan Tampereella.
– Siellä tavoitteena on 18 metrin ylitys. Iso tavoite on, että hallissa kuula lentäisi uuteen Ikaalisten Urheilijoiden ennätykseen, joka on nyt 18,37, Kyrönviita sanoo.

Kahden viikon päästä hän astelee kuularinkiin SM-hallikisoissa Tampereella.

 

Äijäporukka kannusti Luhalahdessa

Alle kymmenvuotiaana urheiluharrastuksen aloittanut luhalahtelaispoika kokeili ensin ja ihan hyvällä menestykselläkin maastojuoksua ja hiihtoa.
– Luhalahden kuntosali veti puoleensa. Siellä oli mukava ja kannustava äijäporukka. Huomasin siellä, että voima tarttuu minuun helposti. Hyvää kannustusta sain myös Luhalahden liikuntamyönteisestä koulusta, Kyrönviita juttelee.

Yläkoulussa ja lukiossa tutuksi tuli harjoittelu keskustan liikuntahallilla.
– Siellä sama meininki jatkui ja on jatkunut, eli siellä on kannustavaa ja samanhenkistä porukkaa.

Paitsi tunnollinen harjoittelu myös kova motivaatio ovat tunnusomaista Kyrönviidalle.
– Suurena tukena ja kannustimena on oma seura Ikaalisten Urheilijat. Se tekee hyvää työtä nuorten parissa. Kaupunki on myös luonut hyvät puitteet urheiluharrastukselle. Hienoa, että uuteen liikuntahalliin on tulossa paikka heittoharjoituksiakin varten, Kyrönviita sanoo.

Tärkeän tunnustuksen Kyrönviita antaa myös yhteistyökumppaneille, joiden taloudellisella tuella hän on voinut keskittyä hyvin urheiluun.

Ykkösijalle urheiluharrastuksessaan Kyrönviita nostaa kuitenkin oman perheensä. Samulin valmennuksesta vastaa edelleen isä Mika Kyrönviita.
– Isä ja äiti ovat tukeneet ja tukevat edelleen monin tavoin urheilijan polkuani.

Urheilu on mitaleja himoitsevalle Kyrönviidalle nyt päällimmäisenä. Toki mies varmistelee myös ammatillista tulevaisuuttaan opiskelemalla Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

 

 

Terhi Palonen