Sama tarina viikosta toiseen

Pääkirjoitus 1.8.2019

Ilmastonmuutos, vanhukset hoitokodissa ja liikennejärjestelyt – lehdessämme on tällä viikolla varsinainen kavalkadi vuoden tai parinkin varrella tutuksi tulleita aiheita.

Uutinen pitää sisällään ajatuksen ”uutuudesta”. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä (tai sopiiko sanoa jopa: uutisena?), että vanhusten kohtelussa on ongelmia, tai että ilmasto muuttuu rajummin kuin sen pitäisi, ja meidän pitäisi tehdä asialle jotakin.

Silti näistä aiheista on tarpeen kirjoittaa. Isot, hitaat muutokset eivät istu viikottain ilmestyvän lehden rytmiin. Renkaan lailla leviävät suuret uutisteemat, kuten vanhusten asema, eivät lakkaa ensimmäisen uutisjutun kirjoittamisen jälkeen.

Uutistyössä vastaan tulee monia isoja ja nopeasti katoavia aiheita, mutta useimmiten työ on puhtaasti odottelemista, kyselemistä ja seuraamista. Mitä tälle-ja-tälle hankkeelle kuuluu? Onko asioille tapahtunut jotakin, niin kuin on luvattu? Yksi toimituksen tärkeistä tehtävistä on seurata asiat alusta loppuun, koputella välillä päättävien oville ja tiedustella, miten asiat juuri nyt makaavat. Usein niistä ei synny uutisia. Usein syntyy. Aiheiden seuraaminen tarkoittaa myös sitä, että tartumme samaan aiheeseen useasta eri näkökulmasta.

Oma tärkeä merkityksensä on myös siinä, että aiheita pidetään esillä. Ilmastonmuutos ei katoa vaikenemalla. Vanhustenhuolto ei parane sillä, että kerrotaan yhdestä epäkohdasta ja taputellaan sillä muut. Onneksi seudulla myös muut toimijat ovat aktiivisia. Tässäkin lehdessä aktiivisesti omaisistaan huolissaan olevat kertoivat meille tarinansa, ja ilmastonmuutos oli kokonaisen keskustelun aiheena Ikaalisissa.

Maailmassa tapahtuu paljon ja suuria asioita. Isot aiheet eivät ole pureskeltuja viikossa tai kahdessa, vaikka niistä kirjoittaisi lehdet täyteen. Ohitustiestä on kirjoitettu vuosia, puolesta ja vastaan, ja vasta nyt alkaa kunnolla tapahtua.

Yritämme Oivassa ottaa näistä isoista teemoista kiinni paikallisesta kulmasta, oman seudun ihmisten kautta. Haluamme lähestyä asioita sen kautta, mitä juuri meidän lukijamme pitävät tärkeänä. Siksi olemme äärimmäisen kiitollisia joka ainoasta juttuvinkistä, vaikka kaikkia niistä emme syystä tai toisesta ehdi tai voi toteuttaa.

Jokainen vinkki on tärkeä ja jokaista vinkkiä harkitaan, on kyseessä sitten isompi teema, merkkipäivä, kiinnostava ihminen tai kylätapahtuma.

Parhaassa tapauksessa saamme yhdessä aikaan muutoksen. Usein se lisää keskustelua, ja aivan parhaassa tapauksessa se keskustelu puolestaan johtaa muutokseen.

 

Nina Ylinen
tuottaja

 

(PS. Lähetä meille juttuvinkkejä osoitteeseen toimitus@oivaseutu.fi, Facebook-sivujemme kautta tai tällä kaavakkeella!)