Ruokaako?

mielipidekirjoitus pirkanmaa hämeenkyrö ikaalinen jämijärvi viljakkala

 

 

Luulen, että olet joskus tuntenut nälkää. Tuskin nautit siitä. Ehkä päätäsi särki, tai saatoit olla ärtynyt. Monille koululaisille tämä on lähes jokapäiväistä. Iltapäivät ovat levottomia, eikä kukaan jaksa keskittyä. Jaksaisitko sinäkään opiskella koko päivää syömättä?

Nykyisin koululounas on monelle koululaiselle ainoa lämmin ateria päivässä. Useat jättävät sen silti väliin. Lounas saattaa jäädä joillakin syömättä, sillä esimerkiksi energia- ja mehujuomat, makeiset ym. ovat paljon houkuttelevampia kuin kouluruoka. Osa nuorista ylpeilee kouluruoan syömättä jättämisellä. He yrittävät laihduttaa, vaikka syytä sille ei ole. Jotkut taas haluavat käyttää ruoka-ajan muuhun, kuten kavereiden kanssa hengailuun tai puhelimen käyttämiseen. Jos porukasta yksi ei lähde syömään, tuskin lähtevät muutkaan.

Mielestäni suurin syy koululounaan väliin jättämiselle löytyy kuitenkin tarjottavan ruoan laadusta. Kouluissa tarjotaan paljon eineksiä, eivätkä raaka-aineet ole tarpeeksi laadukkaita. En tarkoita, että kouluissa pitäisi tarjota hienointa naudan sisäfilettä mutta einekset ovat mauttomia ja yksitoikkoisia. Harvoin ruoan esille asettelukaan on oppilaista erityisen houkutteleva. Tilannetta vaikeuttaa vielä se, että useat jättävät myös aamiaisen väliin. Joillakin ensimmäinen ateria onkin vasta koulupäivän jälkeen.

Nämä nuoret ovat siis jopa yli 15 tuntia syömättä!

Ymmärrän, ettei kunnilla ole ylimääräisiä varoja, mutta miksi on tingittävä juuri koululaisten, tulevien veronmaksajien ruokailuista ja hyvinvoinnista? Uskoisin, että vanhemmat, jotka kustantavat lastensa ruokailun veroina jo muutenkin, olisivat valmiita maksamaan enemmän veroa kunnollisesta ruoasta. Siitä, että oppilaat pysyisivät virkeinä ja ylipäänsä hereillä sekä oppisivat jotain. Lasten eriarvoistumisen ehkäisemisen vuoksi terveellinen ja maittava kouluruoka olisi tärkeää.

Minusta paras ratkaisu ongelmaan olisikin juuri veronkiristys, sen ei tarvitsisi olla suuri, sillä pienelläkin summalla ruoan laatu paranisi merkittävästi. Jos kouluruokailun veroja ei voida nostaa, olisi järkevämpää maksaa ennemmin laadusta kuin määrästä. Ennen ruoka tehtiin koulujen keittiöissä alusta alkaen, nykyisin se tulee tukusta lähes valmiina. Se on varmasti helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa, mutta ei tuota läheskään samaa tulosta.

Huonolaatuista ruokaa menee paljon hukkaan, joten voisimme hyvin pienentää annoskokoja sen verran, että ruoan laatu paranisi.

Monipuolinen, maukas, ravitseva ja terveellinen kouluruoka on on aarre, jonka voimme löytää panostamalla rahallisesti ja kuuntelemalla koululaisten toiveita. Arvostan silti edelleenkin kouluemäntien työtä!

Tilda Tienari
Ikaalisten yhteiskoulu

 

Lähetä oma mielipiteesi UutisOivan sivuille! Ota meihin yhteyttä sähköpostitse toimitus@oivaseutu.fi tai lähetä tekstiviesti 0400 922 803