Roskahaaste: Nyt kaikki pölykapseleita poimimaan!

Kuva: Sari Uusitalo. Hämeenkyrön Maa- ja kotilausnaisten roskareippailutalkoo tuotti runsaan saaliin.

HÄMEENKYRÖ. Maa- ja kotitalousnaiset tempaisivat pari vuotta sitten maisemia avaavasti Risurytinöillä.

Haasteessaan järjestö innosti ihmisiä raivaamaan pusikoituneita pientareita. Tänä keväänä järjestöllä on Ukosta Impiin -kampanja, jossa harrastetaan hyötyliikuntaa ploggaamalla, eli keräämällä ulkoillessa roskia tienvarsista. Kuvaava suomenkielinenkin nimitys ploggaamiselle löytyy: roskareippailu.

Kampanja nimi viittaa roskienkeruutalkoiden keväiseen ajankohtaan Ukon päivästä 4. huhtikuuta Impin päivään 11. kesäkuuta. Kun pientareitten kasvillisuus ei vielä ole ehtinyt nousta täyteen mittaan, roskat on helpompi havaita ja poimia pois.

Hämeenkyrön Maa- ja kotitalousnaisten sihteeri Sari Uusitalo kertoo yhdistyksen väen talkoilleen Heinijärven ja Herttualan tienoilla.
– Tienvarsista on mahdollista tehdä monenlaisia ”löytöjä”, pölykapseleista nuuskarasioihin, Uusitalo sanoo.

Etenkin nuuskarasioiden suurta määrää talkoolaiset hämmästelivät, koska tuotetta ei ainakaan laillisesti ole myynnissä Ruotsia tai risteilylaivoja lähempänä.
– Luontoon viskotut metalliroskat, kuten kruunukorkit tai alumiiniset juomatölkit tekevät pahaa jälkeä, jos ne päätyvät lehmän tai hevosen vatsaan, Uusitalo mainitsee.

Metallin lisäksi muoviroskat ovat luonnossa lähes ikuisia riesoja, ellei niitä kerätä pois.

Hämeenkyrön Maa- ja kotitalousnaiset haastaa muitakin paikallisia yhdistyksiä roskareippailulle.
– Siisti ympäristö on kaunis katsella niin meille paikallisille kuin täällä vieraileville matkailijoillekin. Luontoon kuulumattomien roskien keruu turvaa myös eläinten hyvinvointia, Uusitalo muistuttaa.

 

Sakari Ilomäki